Izvor: B92, 26.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holkeri i admiral Džonson o Kosovu

Priština -- Predstavnik NATO za jugoistočnu Evropu, admiral Džonson razgovarao je u utorak sa novim šefom UNMIK-a, Harijem Holkerijem, o nastavku saradnje UNMIK-a i KFOR-a na Kosovu. Tokom razgovora sagovornici su osudili nedavno ubistvo u Goraždevcu kao porast nasilja na Kosovu. Kako javlja za Radio B92 novinar Instituta za izveštavanje o ratu i miru Tanja Matić, Holkeri je tokom dana razgovarao i sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, a jedna od tema je bio i predstojeći dijalog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beograda i Prištine.

Holkeri je sastanke opisao kao konstruktivan razgovor o postignutom napretku na generalnom planu i dodao da se bezbednosna situacija na Kosovu i predstojeći dijalog sa Beogradom predstavljale dve konkretne teme. "Shvatio sam da nas brinu iste stvari i mi ćemo zato pokušati da intenzivno sarađujemo kako bi obične stanovnike Kosova pridobili da zajedno sa nama rade na poboljšanju bezbednosti i smanjenju tenzija", rekao je Holkeri dodajući da će razgovore o ovome voditi i sa svim kosovskim liderima što će dovesti do njegovih stavova o dijalogu. Na pitanje novinara da li će Ustav Srbije sa klauzulom o neotuđivosti Kosova uticati na početak i ishod dijaloga, Holkeri je odgovorio: "Možda ovo zvuči kao ponavljanje, ali o budućnosti i budućem statusu Kosova odlučivaće se u Savetu bezbednosti UN, a ne u Beogradu i Prištini".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.