Izvor: B92, 14.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holkeri angažovao specijalnog tužioca

Kosovska Mitrovica -- Novi šef civilne Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Hari Holkeri angažovao je specijalnog međunarodnog tužioca koji će rukovoditi istražnim timom za otkrivanje počinilaca napada na decu koja su se kupala u reci Bistrica u selu Goraždevac kod Peći. Zločin u Goraždevcu dogodio se samo sat vremena pošto je nov šef UNMIK Hari Holkeri stigao u prvu posetu Kosovu otkako je imenovan na tu funkciju, za B92 javlja novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić. Holkeri se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << satao s komandantom KFOR, generalom Fabijem Minijem, i u pisanoj izjavi oštro osudio zločin u Goraždevcu i ubistvo tinjdžera. "Zaprepašćen sam da se prvog dana mog boravka na Kosovu desila ta strašna tragedija u kojoj je dvoje mladih kosovskih Srba ubijeno, a bilo je još ranjenih", naveo je Holkeri.

Hari Holkeri izjavio je u četvrtak uveče da će mu tokom mandata na čelu Misije UN-a na Kosovu prioriteti biti borba protiv organizovanog kriminala, terorizma, međuetničkog nasilja i zalaganje za razvoj demokratskih institucija i tržišnu privredu.

Holkeri je na prvoj konferenciji za novinare u Prištini nakon dvodnevih razgovora sa najvišim međunarodnim i kosovoskim predstavnicima, izjavio da neće dozvoliti da se bilo ko meša u njegov posao, dodajući da je "odgovoran isključivo" SB UN i generalnom sekretaru UN. "Ja sam odgovoran pred Savetom bezbednosti i generalnim sekretarom UN-a", rekao je Holkeri i obećao da će se u radu na Kosovu voditi samo Rezolucijom 1244 SB UN.

Holkeri je najavio da će se založiti za dijalog Prištine sa Beogradom i ostvarivanju standarda pre statusa Kosova, podvlačeći transparentnost i spremnost sa svima. Holkeri u petak dolazi u Beograd, na razgovore sa srpskim zvaničnicima.

"Poražen sam zbog činjenice da se prvog dana mog boravka na Kosovu desila ovakva strašna tragedija u kojoj je dvoje dece srpske nacionalnosti ubijeno, a nekoliko ranjeno", rekao je Holkeri. On je na konferenciji za novinare u Prištini rekao i sledeće: "Što se tiče izvršilaca zločina, u ovom slučaju, ali i u prethodnim slučajevima, ja sam dobio izveštaj da su istrage u toku i da je napravljen određeni napredak, ali nama je potrebna odlučnost svih političkih lidera Kosova i na drugim stranama. Ja apelujem na javnost, na obične ljude, da odmah zaustave ovaj varvarizam. To zavisi od saradnje između različitih institucija, ali čovek sa ulice ima presudnu ulogu u ovom smislu".Holkeri je rekao i da odlučnost međunarodne zajednice prema Kosovu nije iščezla, iako postoji nekoliko drugih izazova na drugim stranama sveta. On je potom dodao: "Danas sam se sastao sa kosovskim liderima. Imali smo veoma konstruktivnu diskusiju, ali ono što bih želeo da naglasim, to je odgovornost kosovskih lidera da rade sa UNMIK-om na borbi protiv međuetničkog nasilja. Rekao sam tim liderima da ću ja biti potpuno transparentan u svom radu, a to znači da će moj program biti dostupan javnosti."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.