Izvor: Blic, 09.Jan.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holbruk: Kosovo nezavisno u februaru

Bivši zamenik američkog državnog sekretara za spoljnu politiku Ričard Holbruk je izjavio u Budimpešti da će Kosovo proglasiti nezavisnost u februaru.



"Kosovo će već narednog meseca proglasiti nezavisnost i najvažnije je da se to ostvari na miran način", dodao je nekadašnji kreator američke politike na Balkanu u jednoj sinoćnoj emisiji na Mađarskoj televiziji.

Prema njegovom mišljenju sigurno je da će Srbija i Rusija odbaciti proklamaciju o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nezavisnosti južne srpske pokrajine, ali da će je priznati SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i većina drugih članice Evropske unije.

"I Mađarska je javno najavila da želi da krene tim putem, znači priznaće nezavisnost Kosova, što je veoma važno jer se radi o državi koja se geografski nalazi najbliže tom području", rekao je Holbruk i napomenuo da u "Srbiji živi više Mađara nego Srba na Kosovu".

Bivši visoki funkcioner, inače oženjen Mađaricom, ponovio je da se moraju uložiti napori da se taj proces okonča na miran način, uz opasku da za to, ipak, nema garancija.

"Evropske države, uključujući i Rusiju, trebalo bi da obezbede da Srbi ne izazovu još jednu oružanu krizu, ali velika odgovornost leži i na Albancima, koji bi morali da garantuju sva ljudska prava i imovinu tamošnjoj srpskoj manjini", zaključio je Holbruk.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.