Holandija: Pozitivan korak Srbije

Izvor: B92, 30.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija: Pozitivan korak Srbije

Brisel, Hag -- Izručenje Radovana Karadžića Haškom tribunalu je "pozitivan korak", saopštilo holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Pozdravljamo izručenje Karadžića, to je pozitivan korak", izjavio je predstavnik za štampu holandskog Ministarstva spoljnih poslova Rob Deker. To je prvi deo procesa, koji bi sada trebalo da se nastavi Karadžićevim pojavljivanjem pred sudom, dodao je on.

Deker nije želeo da spekuliše o tome koliko se daleko Srbija sada nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od dobijanja "zelenog svetla" za primenu Privremenog sporazuma sa EU, naglašavajući da Holandija za sada čeka na izveštaj glavnog tužioca Serža Bramerca.

Osim izveštaja Bramerca, Holandija će čekati i "konkretan predlog od strane Evropske komisije".

Deker je naveo, međutim, da bi sada Beograd trebalo da preduzme napore da uhapsi i izruči Tribunalu i Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Zašto je Hag bitan za Holandiju

Za holandsku javnost rad Tribunala veoma je bitan zbog osećaja odgovornosti za zločin u Srebrenici, kaže holandska analitičarka za B92.

Od osnivanja Tribunala holandska vlada se nadala da će se upravo Radovan Karadžić ili Ratko Mladić pojaviti pred sudom kako bi odgovarali za zločine u Srebrenici, jer se holandski mirovnjaci, koji su 1995. bili u regionu Srebrenice, sumnjiče da nisu učinili ništa da spreče zločine.

Bibi fon Hinkel, analitičarka Instituta Klingendael, očekuje da će se suđenje Karadžiću u Holandiji pratiti sa posebnom pažnjom. "Sa političke tačke gledišta, ovde postoji veoma veliko interesovanje za Karadžića i Mladića", kaže ona.

"U Holandiji se čekalo na njih dovjicu, kako bi im se sudilo zbog svih istorijskih događaja, posebno u vezi sa Srebrenicom. Naravno, činjenica da će Karadžiću sada da se sudi je veoma zanimljiva za Holandiju, koja će pažljivo pratiti to suđenje", kaže Fon Hinkelova.

Ona očekuje da će Tužilaštvo Haškog suda pokušati da ubrza suđenje protiv Radovana Karadžića. Ipak, taj posao neće biti obavljen do planiranog kraja rada Tribunala 2010. godine, smatra Fon Hinkelova.

"Suđenje će potrajati nekoliko godina, ali njegova dužina dosta zavisi i od strategije Tužilastva. Očekujem da izaberu neke od svih zločina koji su napisani u optužnici", rekla je ona.

"Mislim da imaju dve mogućnosti: ili će ići na veoma proračunatu verziju i baviti se samo onim zločinima koje lako mogu dokazati za koje bi dobio dugu zatvorsku kaznu, ili će ići na veliko, javno suđenje koje privlači veliku političku pažnju jer se u njemu radi i o Srebrenici i Sarajevu", kaže ona.

Prostala dvojica begunca, Ratko Mladić i Goran Hadžić, veoma su važni u tom smislu, smatra Fon Hinkelova i dodaje da pritisak evropskih zemalja, a posebno Holandije, da se oni uhapse i izruče Tribunalu neće prestati. Naprotiv.

"Očekujem da ovo neće biti kraj tih pritisaka jer sada misle da su u tome uspešni i mogu nastaviti da pritiskaju kako bi pre kraja rada Tribunala doveli do hapšenja Mladića i Hadžića", kaže Fon Hinkelova.

Hapšenje Mladića i Hadžića doprinelo bi i brzim evropskim integracijama Srbije, smatra Fon Hinkelova. Ona veruje da prelazni sporazum kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju neće početi da se primenjuju pre nego što Srbija dokaže da u potpunosti sarađuje sa Haškim sudom.

"Beograd možda neće morati da uhapsi Mladića i Hadžića kako bi postigao taj cilj, ali mora pokazati da čini sve da do toga dođe", tvrdi Bibi Fon Hinkel.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stejt department: Hrabar korak Vlade Srbije

Izvor: Mondo, 30.Jul.2008

Sjedinjenje Američke Države smatraju da je hapšenje Radovana Karadžića bio veoma pozitivan korak. Iz Evropske unije Beogradu stižu pozitivne poruke za izručenje Radovana Karadžića Haškom tribunalu, ali i podsećanja da za njim treba da stignu i Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Nastavak na Mondo...

Holandija pozdravlja izručenje Karadžića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jul.2008

Izručenje Radovana Karadžića Haškom tribunalu je "pozitivan korak", saopćilo je holandsko Ministarstvo vanjskih poslova. "Pozdravljamo izručenje Karadžića, to je pozitivan korak", izjavio je predstavnik za štampu hol ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.