Izvor: B92, 27.Nov.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hojer: Olakšati Beogradu oko Kosova

Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Verner Hojer ocenio je da "treba stvoriti klimu koja će Beogradu olakšati rešavanje problema Kosova".

Hojer je u intervjuu za nemački radio Dojče vele, istakao da će na rešenje pitanja Kosova uticati Beograd, Priština, ali i Rusija, kao i međunarodna zajednica kroz saradnju u okviru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

"Kada je reč o Kosovu, tu još ne vidim rešenje, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isto tako ne verujem ni da je ono isključivo u rukama Beograda. Ono je delom i na Kosovu, delom u Moskvi, a delom i u opštoj klimi novog početka međunarodne saradnje u okviru OEBS-a; mislim da i tako može biti stvorena klima koja će Beogradu olakšati rešavanje problema", objasnio je Hojer.

Govoreći o saradnji Srbije sa Haškim sudom, nemački državni sekretar je istakao da su Evropska unija i međunarodna zajednica izrazili jasna očekivanja u pogledu saradnje, ocenivši da Srbija ima "profesionalnost i potencijal koji će je pokrenuti da prevaziđe probleme koji su istorijski i psihološki dosta teški."

Hojer se osvrnuo i na predstojeću liberalizaciju viznog režima, rekavši da će građani, koji će ubuduće moći slobodno da putuju, na taj način moći da se upoznaju sa funkcionisanjem zapadnih demokratskih sistema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.