Izvor: B92, 03.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gvozdeni puk" traži smenu Jovića

Kuršumlija -- Ratni veterani, predstavnici stranke "Gvozdeni puk" protestovali su u centru Kuršumlije zahtevajući smenu predsednika Opštinskog suda Radiše Jovića.

Demonstrante je na ulazu zgrade Opštinskog suda zaustavio dvostruki kordon policije pod punom opremom za razbijanje demonstracija. Nekadašnji učesnici rata na Kosovu okupljeni oko Udruženja "Toplički gvozdeni puk", danas su ispred opštinskog suda u Kuršumliji ultimativno zatražili da im se odmrznu navodno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blokirana sredstva za isplatu ratnih dnevnica.

Njih je na ulazu zgrade suda dočekao kordon policije sa štitovima i opremom za razbijanje demonstracija.

Rezervisti su se zaustavili ispred kordona koji im nije dozvoljavao da priđu ulazu u zgradu suda.

Oni su ponovili optužbe na račun pojedinih sudija suda u Kuršumliji koje optužuju da su nedavno donetim presudama blokirali isplatu pete rate zaostalih ratnih dnevnica za koje je pre šest meseci Vlada Srbije izdvojila više od 400 miliona dinara za oko dve hiljada nekadašnjih pripadnika rezervnog vojnog sastava koji su boravili na Kosovu.

"Zahtevamo da nam u roku od dva dana budu odmrznuta sredstva za isplatu ratnih dnevnica ili ćemo već u četvrtak radikalizovati proteste, a s obzirom da su naši saborci ogorčeni zbog takve odluke nećemo snositi posledice ukoliko dođe do većih incidenata", rekao je obraćajući se okupljenima predsednik Udruženja rezervista Dejan Milošević.

Zaposleni u Opštinskom sudu su oko 12 sati, neposredno pre početka demonstarcija, napustili radna mesta, zbog, kako je u izjavi Fonetu rekao predsednik sindikata zaposlenih u sudu Novak Milenković, "ugrožene bezbednosti zaposlenih najavljenim okupljanjem rezervista ispred zgrade suda".

Sa druge strane, na mitingu koji je pre demonstarcija održan u centru Kuršumlije, pročitano je i pismo koje su ratni veterani uputili Ministarstvu pravde.

Oni u pismu traže da budu smenjeni predsednik suda u Kuršumliji Radiša Jović i sudija ovog suda Slavko Maljević koje, kako navode u ovom pismu, "smatraju odgovornim što je došlo do kulminacije nezadovoljstva rezervista, jer su oni najodgovorniji za zaustavljanje isplate ratnih dnevnica".

Demonstracije rezervista u Kuršumliji završene su bez incidenata, ali su predstavnici Topličkog gvozdenog puka uputili ultimatum da se u roku od dva dana deblokiraju novčana sredstva za isplatu ratnih dnevnica, ili će, kako

su najavili, u suprotnom već u četvrtak 8. juna radikalizovati protest.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.