Izvor: B92, 07.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grosman: Vreme je da se izruči Mladić

Beograd -- Mark Grosman kaže da je vreme da Ratko Mladić i četvorica vojnih i policijskih generala budu izručeni Haškom tribunalu.

Američki podsekretar za politička pitanja, Mark Grosman, sastao se u Beogradu sa novim predsednikom Srbije, Borisom Tadićem, kojem je preneo podršku Sjedinjenih država i poziv predsednika Džordža Buša da poseti Ameriku.

Grosman je tokom prepodneva razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, Vukom Draškovićem. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Drašković je nakon sastanka pozvao lidere Srbije da što pre nastave saradnju sa Haškim tribunalom. On je naglasio da više "nema mesta za opstrukciju i političke izgovore". "Vreme je za političke lidere ove zemlje da shvate - vodi, sledi ili se makni. Srbija više nema prava da kasni", rekao je Drašković.

Američki državni podsekretar Mark Grosman najavio je mogućnost da pojedini slučajevi pred Haškim tribunalom budu prepušteni domaćem pravosuđu: "Vreme je da Ratko Mladić i četvorica generala budu izručeni Haškom tribunalu. Naš stav je da kada Mladić jednom bude u Hagu podržimo Tribunal da prepusti određene slučajeve domaćem pravosuđu. Da ne bude zabune - to je moguće jedino kada Mladić dospe u Hag."Sednica Saveta ministara Srbije i Crne Gore na kojoj bi trebalo da budu verifikovani mandati šestorici članova Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom biće održana sutra u Beogradu, navodi se u saopštnju Saveta ministara. Sutra bi trebalo da bude predložen i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom. Savet bi, posle konstituisanja, trebalo da se izjasni o uticaju eventualnog izručenja četvorice generala vojske i policije, optuženih pred Haškim tribunalom na bezbednost države.

Mark Grosman preneo je premijeru Srbije Vojislavu Koštunici poruku predsednika Džordža Buša, u kojoj se izražava podrška demokratskim institucijama u Srbiji. Koštunica izjavio je u razgovoru sa Grosmanom da je Vlada Srbija opredeljena za izgradnju institucija, oživljavanje ekonomije, sprovođenje reformi u oblasti pravosuđa i ukupno obezbeđivanje stabilnosti u zemlji.

U saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima navodi se da je Koštunica naglasio da se preostalom srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji mora obezbediti opstanak, a najbolji način za to je decentralizacija i autonomija pokrajine. Grosman je rekao da SAD podržavaju reforme Vlade Srbije, jer bez njih nije moguće obezbediti poštovanje ljudskih prava. Prema rečima Grosmana, SAD smatraju da je za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji neophodno sprovoditi politiku "standardi pre statusa".

Američki diplomata je ocenio da je neophodna decentralizacija Kosova u cilju uspostavljanja demokratije i poštovanja prava manjina, i u tom cilju SAD insistiraju na što hitnijoj obnovi kuća i manastira uništenih u martovskom nasilju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.