Izvor: B92, 30.Mar.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grosman: Beograd i Priština su za multietničko Kosovo

Beograd -- Predstavnici vlasti u Srbiji i Crnoj Gori svesni su da moraju da ispune svoje medjunarodne obaveze, uključujući i saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je podsekretar Stejt departmenta za politička pitanja Mark Grosman. On je tokom utorka u Beogradu razgovarao sa Vojislavom Koštunicom, Miroljubom Labusom, Goranom Svilanovićem, Borisom Tadićem, Nebojšom Čovićem, Svetozarom Marovićem i Rasimom Ljajićem.

Mark Grosman je izjavio da mu je drago što su zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i Crne Gore u razgovoru sa njim pokrenuli pitanje saradnje sa Haškim tribunalomHa. On je rekao da su ga njihovi stavovi uverili da u Beogradu ozbiljno shvataju važnost tog pitanja: "Iz toga sam zaključio da rukovodstvo ovde shvata svoju odgovornost, i dobio sam jaka uveravanja da oni žele da ispune te uslove. Naravno, kako će se saradnja odvijati, to zavisi od njih samih, ali sam sam poručio da je po tom pitanju saradnja sa SAD zaista moguća", kazao je Grosman.

Grosman nije precizirao na koji način bi se Vašington, eventualno, angažovao oko pitanja saradnje SCG sa Tribunalom u Hagu. On je rekao da ne veruje da će američki državni sekretar Kolin Pauel odlagati sutrašnji donošenje odluke o tome da li su Srbija i Crna Gora ispunile uslove za nastavak finansijske pomoći SAD-a, što podsećamo, umnogome zavisi i od ocene nivoa saradnje sa Hagom: "Mogu da kažem samo da sertifikacija sutra nije moguća, ali prilika za to postoji u bilo kom trenutku u budućnosti".

Mark Grosman je ponovio da osudjuje napade na Srbe na Kosovu. On je rekao da Sjedinjene Države ostaju privržene ideji o multietničkom Kosovu i neophodnosti ispunjavanja standarda pre rešavanja konačnog statusa pokrajine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.