Grocka: osam predsednika za deset godina

Izvor: Politika, 23.Jun.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grocka: osam predsednika za deset godina

Politički život ovog dela Beograda, nad kojim neprestano visi Damoklov mač prinudne uprave, u minuloj deceniji obeležili su prebezi pojedinaca iz jedne u drugu stranku, „odmetništva” partija iz vlasti u opoziciju i obratno, periodi bezvlašća, incidenti...

Posle deset godina Milan Janković, član Socijalističke partije Srbije, ponovo je izabran za predsednika beogradske opštine Grocka. Ovu dužnost u narodu popularni Žive već je obavljao od 1994. do 2000. godine – >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mandat i po. Od tada do danas, na mestu prvog čoveka lokalne samouprave promenilo se osmoro ljudi, a život politički najtrusnije prestoničke opštine u ovom periodu bio je prožet prebezima pojedinaca iz jedne u drugu stranku, „odmetništvima” celih partija iz vlasti u opoziciju i obratno, dugim periodima bezvlašća, incidentima i bezmalo fizičkim obračunima.

Intenzivne stranačke čarke u ovom delu Beograda, nad kojim hronično visi Damoklov mač prinudne uprave, javljaju se sa raspadom DOS-a, juna 2002. godine. Do tada, na mestu predsednika opštine bila je sadašnja načelnica beogradske uprave Vesna Ivić, iz DOS-a, koja je preuzela gročanski „tron” posle petooktobarskih promena. Konsultacije oko njenog naslednika trajale su pola godine, dok u decembru nije izabran Sava Starčević (SPO). Već posle četiri meseca DS je uz podršku SPS-a napravio manjinsku vlast i u aprilu 2003. na čelo doveo svog člana Vladana Zarića.

Onda su u septembru 2004. usledili lokalni izbori. Gotovo tri meseca posle izlaska građana na birališta, Grocka je, poslednja među prestoničkim opštinama, dobila vlast predvođenu Blažom Stojanovićem, predstavnikom grupe građana, koga su podržali DS, DSS, SPO, PSS Bogoljuba Karića i SDP. On je ujedno jedini od čelnika koji je u dva navrata bio predsednik. Sa vlasti je prvi put smenjen u junu 2005. kada je PSS „prebegao” u tabor opozicije i u saradnji sa SRS-om, SPS-om, GG „Vladan Zarić” i dvoje „odmetnutih” odbornika NS okupljenih u novoj GG „Aleksandar Barać” formirao novu vladajuću većinu. Predsednik opštine postao je radikal Dragoljub Simonović. Stojanović se na „tron” vratio u novembru jer je izostalu podršku PSS-a i DS nadoknadio pridobijanjem SPS-a i dve grupe građana, tako da su i socijalisti prebegli.

Jun je, izgleda, baksuzni period za politički život Grocke: tradicija prevrtljivosti nastavljena je u ovom mesecu 2007. formiranjem nove vladajuće većine: DS, DSS, G 17 plus i dve grupe građana koje su podržale Zorana Jovanovića iz DSS-a za predsednika. U novembru Jovanović je izglasan i u lokalnoj skupštini, ali na dužnost nije mogao da stupi sve do lokalnih izbora 2008, jer je Stojanović odbijao da preda dužnost. Tvrdio je da je smenjen jer je jedan od glasova protiv njega pripadao odborniku koji je iz PSS-a prešao u G 17 plus. Da ujdurma bude veća, treba napomenuti kako je o njegovoj smeni odlučio – glas razlike. Tako je Grocka sve do maja 2008. imala dvojicu vodećih funkcionera. Štampa je pisala da je tih meseci Stojanović odbijao da napusti kancelariju, dovodeći svoje pristalice ispred nje, a Jovanović je zvao policiju da interveniše...

Posle lokalnih izbora juna 2008. ustanovljena je nova vladajuća većina, koju su činili koalicija „Grocka za evropsku Srbiju” okupljena oko DS, zatim DSS, SPS i Grupa građana „Snaga građana”. Jovanović je ostao predsednik. Tanka prevlast koju su imali u Skupštini opštine sa 18 od ukupno 35 odbornika nije izdržala ni godinu dana. Početkom aprila minule godine predstavnici „Grocke za evropsku Srbiju” – DS, G 17 plus i SPO – istupili su iz vladajuće većine tvrdeći da su dobili mali deo kolača vlasti. Grocka se ivicom uvođenja prinudne uprave kretala duže od mesec dana. Najzad, krajem maja, SRS, najjača stranka u lokalnom parlamentu, podržao je DSS, SPS i GG „Snaga građana”, a na čelo Grocke došao je radikal Radovan Todorović. On je prošlog petka podneo ostavku, a za njeno usvajanje ruku su digli i odbornici njegovog SRS-a, koji su, nezvanično se pretpostavlja, bili nezadovoljni radom partijskog kolege. I dok se Gročani nadaju da će stari-novi predsednik Janković bar malo srediti komunalni haos i Grockoj povratiti pre desetak godina izgubljenu titulu „srpska Kalifornija”, grupa podrške prevremenim lokalnim izborima na „Fejsbuku” uknjižila je više od 500 članova.

Dimitrije Bukvić

objavljeno: 24.06.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.