Grizlov i Tadić: Naći kompromisno rešenje za Kosovo

Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grizlov i Tadić: Naći kompromisno rešenje za Kosovo

Predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Boris Grizlov i predsednik Srbije Boris Tadić složili su se danas u Beogradu da je za Kosovo potrebno pronaći kompromisno rešenje, prihvatljivo za obe strane.

Tadić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, istakao da se Srbija protivi nezavisnosti Kosova i da se zalaže za obnavljanje direktnih pregovora bez unapred određenog ishoda.

"Predsednik Tadić je ponovio da se Srbija bori svim diplomatskim, pravnim i mirnim sredstvima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da Kosovo i Metohija ostane u okviru teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", piše u saopštenju.

Grizlov je, kako se dodaje, ponovio "poznate i principijelne stavove Rusije o Kosovu i Metohiji i istakao da nisu ispunjeni svi uslovi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Tadić i Grizlov su se složili da postoje veliki potencijali za jačanje saradnje Rusije i Srbije u raznim domenima, od kulture do energetike.

Koštunica: Rešenje samo u okviru UN

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da bi svaki pokušaj izvlačenja rešenja kosovskog pitanja iz mandata Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija značilo kršenje Rezolucije 1244 i Povelje UN.

Povodom jučerašnje najave visokog predstavnika EU za bezbednost i saradnju Havijera Solane da bi pregovori o Kosovu mogli biti preneti na Kontakt grupu, Koštunica je novinarima posle potpisivanja sporazuma o saradnji njegove Demokratske stranke Srbije i Jedistvene Rusije Borisa Grizlova kazao da je rešenje kosovskog pitanja moguće samo u okviru UN.

Koštunica je rekao da je mnogo vremena izgubljeno jer kompromis nije tražen tamo gde ga je trebalo tražiti - u okviru Povelje UN i Rezolucije 1244.

"Onog trenutka kada se krenulo pogrešnim i naopakim putem, da se rešenje traži mimo Povelje i Rezolucije UN 1244, na osnovu obećanja koje su pojedine zemlje davale kosovskim Albancima zapelo se u ćorsokak", naveo je Koštunica.

Koštunica je rekao da je uveren da će na kraju pravo trijumfovati nad silom.

Predsednik ruske Dume Boris Grizlov, koji je u ime Jedinstvene Rusije potpisao sporazum, rekao je da je pitanje Kosova i Metohije pitanje Saveta bezbednosti UN i da ta međunarodna organizacija treba da donosi odluke, a da svi ostali učesnici svetskog života, kako je kazao, moraju da slede te odluke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.