Gornje Podunavlje: Vraćen orao belorepan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2016, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gornje Podunavlje: Vraćen orao belorepan

U rezervatu prirode Gornje Podunavlje vraćena je u prirodu ženka orla belorepana, koja je nedavno otrovana. U pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode kažu da je ovo je jedna od retkih uspešnih akcija spašavanja zaštićene vrsta kojih je, zbog ljudskog nemara, sve manje.

Ženka orla belorepana pronađena je pre desetak dana u ataru Gardinovaca pored otrovane lisice. Brzom akcijom lovaca i Zavoda za zaštitu prirode prebačena je u Suboticu gde je dobila protivotrov i gde je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dovedena u stanje da može biti vraćena u prirodu.

Gornje Podunavlje je najbolje mesto za to pošto je ovde najveće stanište belorepana u Srbiji. Ženka orla belorepana je spremno poletela što znači da je misija spasavanja uspešno obavljena. Ornitolozi upozoravaju građane, a pre svega poljoprivrednike da vode računa o odlaganju pesticida, jer je broj otrovanih orlova sve veći.

Orao belorepan je najveća grabljivica koja živi na našim prostorima. U Rezervatu prirode Gornje Podunavlje izgrađena su dva hranilišta kako bi ove ptice u zimskom periodu imale dovoljno hrane, pre svega mladi orlovi.

Ženka ovog orla će se verovatno vratiti na mesto gde je i nađena. Bilo bi zaista lepo da postoji više odgovornosti i ljubitelja prirode koji brinu o zaštićenim vrstama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.