Gojković u Ženevi na sastanku Pripremnog odbora Interparlamentarne unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2019, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković u Ženevi na sastanku Pripremnog odbora Interparlamentarne unije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvovuje danas na sastanku Pripremnog odbora predsednika parlamenata Interparlamentarne unije u Ženevi, uoči održavanja Pete svetske konferencije predsednika parlamenata 2020. godine.

Predsednici parlamenata razmotrili su predložene teme primljene od parlamenata članica i doneli odluku da glavna tema Pete svetske konferencije 2020. godine bude: "Parlamentarne nove akcije za multilateralIzam u cilju postizanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mira i održivog razvoja za ljude i našu planetu".

Gojković je istakla da je za brojne aktere u međunarodnoj zajednici, kao i za Republiku Srbiju, izuzetno važno što značaj multilateralizma raste, da se sve veći broj zemalja oseća sve slobodnije i sve nezavisnije da donose odluke u skladu sa svojim interesima.

"Multilateralizam predstavlja pravi odgovor na rastuću međuzavisnost i kompleksnost savremenih međunarodnih odnosa. U tom smislu, dalje jačanje multilateralnih mehanizama predstavlja najčvršći osnov za prevazilaženje tekućih izazova i dodatnih rizika za globalni mir i stabilnost", naglasila je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da je svet suočen sa ubrzanim promenama i ozbiljnim izazovima koji se u kontinuitetu umnožavaju, kao i da istovremeni sukobi u svetu, posledice svetske ekonomske krize, klimatske promene, humanitarne i migrantske krize, terorizam, porast transnacionalnog kriminala, predstavljaju dodatne izazove za globalnu zajednicu.

Gojković je upozorila da se u savremenom svetu, često instrumenti međunarodnog prava ne primenjuju i čak i krše unilateralnim akcijama, kao i da takve postupke ne mogu da pojedinačno spreče ni parlamenti, a ni pojedinačne međunarodne organizacije koje se staraju o poštovanju i primeni međunarodnih konvencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.