Godišnjica potpisivanja SSP-a

Izvor: B92, Beta, 29.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica potpisivanja SSP-a

Beograd -- Povodom prve godišnjice potpisivanja SSP-a Kancelarija za evropske integracije ocenila je da primena sporazuma vodi ka stabilnijem i prosperitetnijem društvu.

U saopštenju Kancelarije navodi se da je, iako primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i početak ratifikacije Sporazuma čekaju odobrenje Saveta ministara EU, Vlada Srbije od 30. januara 2009. godine formalno počela da primenjuje trgovinski deo Sporazuma.

"Primena Sporazuma je za Srbiju jod velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značaja, s obzirom na to da je njegov osnovni ekonomski element stvaranje zone slobodne trgovine između Srbije i EU", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je EU tradicionalno najvažniji ekonomski partner Srbije sa kojim se obavlja više od polovine ukupne robne razmene sa svetom (56 odsto).

"Ukoliko se uzme u obzir da su zemlje CEFTA, koje takođe imaju evropsku perspektivu, drugo po značaju izvozno tržište Srbije, lako se može zaključiti da će u budućnosti više od 80 odsto srpskog izvoza biti usmereno ka zemljama članicama EU", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za evropske integracije podseća da iako EU još nije počela sa formalnom primenom Sporazuma, proizvodi iz Srbije uživaju privilegovan tretman na evropskom tržištu.

EU od novembra 2000. godine primenjuje bescarinski trgovinski režim prema Srbiji, tako da srpski privrednici već punih osam godina ne plaćaju carine i druge dažbine pri izvozu u zemlje EU.

"Kolika je to ušteda govori podatak da bi samo u prošloj godini naši privrednici imali trošak od oko 385 miliona evra da preferencijalnog tretmana nije bilo. To znači da je u prethodnih osam godina ostvarena ukupna ušteda za srpske izvoznike u iznosu od oko dve milijarde evra", piše u saopštenju Kancelarije.

Navodi se da je zahvaljujući takvom tretmanu srpskih proizvoda i sveukupnim ekonomskim reformama sprovedenim u zemlji, izvoz iz Srbije u EU u 2008. u odnosu na 2001. godinu povećan za 265 odsto.

"Činom potpisivanja Sporazuma usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim postalo je ugovorna obaveza. U skladu sa tim, Vlada Srbije je u poslednjem tromesečju prethodne i prva tri meseca ove godine usvojila 72 zakona koji su, na direktan ili indirektan način, povezani sa procesom evropske integracije", saopštava Kancelarija.

U saopštenju Kancelarija podseća da je nedavno predstavljen drugi tromesečni izveštaj, koji pokazuje da je u periodu od januara do marta 2009. godine doneto 53 odsto planiranih evropskih propisa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"SSP značajan korak na evropskom putu Srbije"

Izvor: Mondo, 29.Apr.2009

Potpisivanje i primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU značajni su na evropskom putu Srbije koji vodi ka uređenijem, stabilnijem i prosperitetnijem društvu, saopštila je danas Kancelarija za evropske integracije povodom prve godišnjice potpisivanja SSP-a.

Nastavak na Mondo...

Kancelarija: SSP značajan korak na evropskom putu Srbije

Izvor: NaDlanu.com, 30.Apr.2009, 01:37

BEOGRAD, 29. aprila 2009. (Beta) - Potpisivanje i primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU značajni su na evropskom putu Srbije koji vodi ka uređenijem, stabilnijem i prosperitetnijem društvu, saopštila je danas Kancelarija za evropske integracije povodom prve godišnjice potpisivanja...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.