Godišnjica monstruoznog napada na autobus Niš ekspresa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 11:48

Godišnjica monstruoznog napada na autobus "Niš ekspresa"

Na današnji dan, pre dvadeset i jednu godinu, dogodio se jedan od najmonstruoznijih zločina na Kosovu i Metohiji, u kome je, prilikom bombaškog napada na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo 12, a povređeno 43 raseljenih Srba.

Svi oni su tog dana krenuli iz centralne Srbije u Gračanicu, da obeleže Zadušnice i posete grobove najmiljih, podsetila je Kancelarija za KiM.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić koji je imao samo dve godine.

Više od dve decenije počinioci i nalogodavci ovog krvavog zločina nisu pronađeni i kažnjeni.

Zločin u Livadicama pokazuje da je nakon ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji na scenu stupila organizovana kampanja terora i zastrašivanja, koja je imala za cilj završetak etničkog čišćenja srpskog stanovništva, navedeno je u saopštenju.

Međutim, kako se ističe, najgore od svega je što je ideologija koja je dovela do zločina u Livadicama i danas živa i ogleda se u svakodnevnim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve u pokrajini.

Obeshrabruje i činjenica da političari u Prištini do danas nisu pokazali spremnost da se suoče sa zločinima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, koji po pravilu ostaju nerasvetljeni i nekažnjeni, pa je u takvoj atmosferi teško očekivati ozbiljniju normalizaciju odnosa na terenu.

Ovo je, ističu iz Kancelarija za KiM, mrlja i na licu međunarodne zajednice, koja nije uspela da ispuni obaveze iz svog mandata i osigura bezbednost srpskom stanovništvu u pokrajini, što potvrđuje i činjenica da se zločin u Livadicama dogodio u prisustvu vojnika KFOR-a.

Zato apelujemo, pre svega na međunarodne misije na terenu, da ponovo otvore istrage za ovaj i sve druge zločine nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i da se počinioci pronađu i adekvatno osude za počinjena zlodela. To bi bio čin odgovornosti, kako prema porodicama nastradalih, tako i prema budućnosti, ocenjuje se u saopštenju.

Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da insistira na ovim zahtevima, naglasila je Kancelarija za KiM.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Euleks: Istraga o zločinama na Kosovu i Metohiji na lokalnim vlastima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022

Misija EU na Kosovu navela je danas da bi novu istragu u vezi bombaškog napada na autobus "Niš-ekspresa" 2001. godine kada je poginulo 12 Srba, a ranjeno 43, ali i drugih napada na Srbe, poput ubistva žetelaca u Starom Gracku i ubistva dece u Goraždevcu, mogle da pokrenu samo lokalne kosovske vlasti...U...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.