Glavni tužilac pozdravio hapšenje

Izvor: B92, 22.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni tužilac pozdravio hapšenje

Beograd, Hag, Brisel, Pariz -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića i zbog toga je otkazao posetu Beogradu.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc otkazao je sutrašnju posetu Beogradu nakon što je dobio informaciju da je uhapšen Karadžić. Portparolka Haškog suda Olga Kavran rekla je da će Bramerc pomno pratiti situaciju u Beogradu.

Bramerc je u ime Tužilaštva čestitao vlastima Srbije, naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Savetu za nacionalnu bezbednost, Akcionom timu koji je nadležan za otkrivanje begunaca i kancelariji tužioca za ratne zločine što su ostvarili ovu prekretnicu u saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom.

"Ovo je veoma važan dan za žrtve koje su čekale na ovo hapšenje tokom više od jedne decenije. To je, takođe, važan dan za međunarodnu pravdu jer jasno pokazuje da niko nije van domašaja zakona i da će pre ili kasnije svi begunci biti izvedeni pred lice pravde", poručio je Bramerc.

U saopštenju iz Tribunala navodi se da je Karadžić izmicao pravdi tokom gotovo 13 godina, pošto je prva optužnica protiv njega bila potvrđena 24. jula 1995. godine.

U Hagu je, takođe, saopšteno da će o datumu Karadžićevog prebacivanja u zatvorsku jedinicu Tribunala biti odlučeno u dogledno vreme.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc odložio je posetu Beogradu u koju je trebalo da doputuje danas, pošto su vlasti Srbije saopštile da su uhapsile Radovana Karadžića, potvrdila je njegova predstavnica Olga Kavran.

Bramerc će, umesto posete Srbiji, pomno pratiti informacije iz Beograda u očekivanju Karadžićevog brzog prebacivanja u Hag.

On je trebalo u utorak da doputuje u "redovnu" posetu Beogradu tokom koje su bili predviđeni susreti sa zvaničnicima novoformirane srpske vlade zaduženim za saradnju s Tribunalom.

Tribunal obavešten o hapšenju

Haški tribunal je pozdravio hapšenje Radovana Karadžića i saopštio da očekuje da će on biti brzo prebačen u Hag, kako bi bio izveden pred lice pravde.

U saopštenju Tribunala navedeno je da su vlasti Srbije danas obavestile Međunarodni krivični sud za ratne zločine u Jugoslaviji o Karadžićevom hapšenju.

"S obzirom na ozbiljnost optužbi koje je protiv Karadžića podiglo Tužilaštvo, Tribunal je svestan da optuženi uživa prezumpciju nevinosti i privržen je da učini sve u okviru svojih nadležnosti, da obezbedi pošteno i javno suđenje u skladu sa najvišim standardima međunarodnog prava", navedeno je u saopštenju.

Tribunal, takođe, ocenjuje da hapšenje Karadžića može biti smatramo još jednom prekretnicom u razvoju međunarodnog prava i daljem ispunjavanju mandata ovog suda radi privođenja pravdi najviših ličnosti za koje se tvrdi da su najodgovornije za ratne zločine u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Izvesno hapšenje preostalih begunaca"

Direktor vladine kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je za B92 da je "sasvim izvesno", posle hapšenja Radovana Karadžića, da će se i preostala dva haška begunca naći u Haškom tribunalu.

"Sada, kada je uhapšen najvažniji haški begunac, pored koga su ostali još Ratko Mladić i Goran Hadžić, biće teško bilo kome iz međunarodne ili domaće javnosti da kaže da Srbija ne sarađuje s Haškim tribunalom", naglasio jue Ignjatović.

Do sada su Tribunalu predata 42 haška optuženika i ne postoji nijedan razlog da se i preostala dva ne predaju, dodao je on gostujući na TV B92.

Ignjatović je naveo da je samo hapšnje Karadžića bilo iznenađenje, ali da ne može da priča o detaljima lociranja i hapšenja Karadžića jer "ne smeju da se ugroze neke druge akcije".

"Karadžić uhapšen u petak, slučaj Mladić teži"

Nekadašnja predstavnica za štampu bivšeg glavnog haškog tužioca Karle del Ponte Florans Artman, izjavila je da je Karadžić uhapšen pre tri dana, a ne u ponedeljak, kao što su saopštile srpske vlasti.

Del Ponteova bez komentara

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte nije reagovala na hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića jer joj to ne dozvoljava njena diplomatska funkcija, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske.

Karla Del Ponte je ambasador Švajcarske u Buenos Airesu i ne može se izjasniti o hapšenju "jer je obavezna da bude suzdržana", saoštilo je ministarstvo.

U intervjuu objavljenom u elektronskom izdanju nedeljnika "Nuvel opservater", Artmanova tvrdi da je srpska tajna služba uhapsila Karadzića pre tri dana.

"Prema mojim informacijama, Karadžić je uhapšen, ne u ponedeljak, kako se to navodi u zvaničnoj verziji, već pre tri dana, kako tvrdi njegov advokat", rekla je Artmanova.

Srpske vlasti su, prema njenom mišljenju, "iskoristile ova tri dana kako bi pripremile saopštenje i reakcije na hapšenje".

Bivša portparolka haškog tužioca je rekla da bi prebacivanje Karadzića u Hag moglo da traje od pola dana do nedelju dana, u zavisnosti od pravnih sredstava kojima pribegne njegov advokat.

Ona smatra da je slučaj Ratka Mladića "složeniji".

"On je najverovatnije i dalje pod zaštitom jednog dela vojske. Ako srpska vlada želi da ga uhvati, potrebno je da pronađe saveznike u ovoj instituciji kako bi odredili gde se nalazi. Ali ne treba dovoditi u pitanje njegovo hapšenje, iako može da potraje", ocenila je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.