Izvor: B92, 26.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni problemi Kosova

Priština -- Siromaštvo, nezaposlenost, povećanje cena i nestašica struje najveće se brige građana Kosova, pokazuje istraživanje javnog mnenja koje je sproveo Program za razvoj UN-a (UNDP).

"Većina stanovnika Kosova se posle 17. februara okrenula izazovima razvoja, tako da je fokusiranje na politčka pitanja opalo", rekao je šef UNDP-a na Kosovu Frode Mauring.

U prethodnom periodu pre proglašavanja nezavisnosti Kosova status je bio glavna briga, a istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokuzuje da su građani danas više raspoloženi da protestuju zbog ekonomskih nego zbog politčkih pitanja.

"Više od 70 odsto anketiranih ekonomske probleme smatra najvećim problemom na Kosovu", kazao je Mauring, naglašavajući da je za 50 odsto povećan broj onih koji smatraju da su primarni ekomonski i socijalni problemi.

Svaki deseti smatra da su poskupljena najveći problem, dok oko 90 odsto anketiranih Albanaca smatraju različita socijalna pitanja i problem vladavine vodićim na Kosovu.

Istraživanje takođe pokazuje da je opalo poverenje Srba u bezbednosne institucije Kosova.

"Procenat Srba koji veruju bezbednosnim strukturama na Kosovu, sem UNMIK policiji je opala. Procenat Srba koji su spremni da rade sa Albancima je opao", rekao je Mauring i ocenio da je verovatan uticaj proglašavanja nezavisnosti i dodao da je to izazov.

Pozivajući se na rezultate istraživanja Mauring je pocenio da bi prioritet Vlade Kosova trebalo da budu ekonomska pitanja i stvaranje međuancionalnog poverenja. Većina na Kosovu, kazao je on, treba da gradi toleranciju i podstiće "manjine da se vrate, da veruju, da učestvuju i budu deo kosovskog društva".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.