Izvor: B92, 04.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje o rebalansu budžeta

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je rebalans budžeta za 2008. godinu, u kojem je deficit povećan sa 40,9 na 45,8 milijardi dinara.

Za rebalans budžeta glasali su samo poslanici vladajuće koalicije. Ukupni rashodi povećani su sa 680,5 milijardi na 695,9 milijardi dinara, u najvećoj meri zbog usklađivanja i porasta penzija za 10 odsto, za šta je potrebno 12,7 milijardi dinara.

Povećanju rashoda doprinelo je i izdvajanje dodatnih sredstva od sedam milijadi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dinara za subvencije poljoprivredi.

Sutra o dva predloga zakona

Skupština Srbija završila je raspravu o predlogu zakona o mirovanju i otpisu duga za doprinose za zdravstveno osiguranje i o predlogu zakona o otpisu kamata na doprinose za obavezno socijalno osiguranje, a glasanje je zakazano za sutra.

Parlament bi trebalo da se izjasni i o prestanku sudijske dužnosti zbog navršavanja radnog veka sudiji Vrhovnog suda Srbije Danici Bogdanović i sudiji Okružnog suda u Beogradu Radmili Stajić.

Povećani su i izdaci za izgradnju obilaznice oko Beograda i autoputa na Koridoru 10, u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde dinara, kao i obezbeđivanje 1,97 milijardi dinara za investicije i osnivački ulog u zajedničko preduzeće sa Fijatom.

Utvrđeno je i obezbeđivanje dodatnih sredstava za tekuću budžetsku rezervu, pošto su sredstva planirana za ovu godinu uglavnom iskorišćena za predsedničke i parlamentarne izbore (2,9 milijardi dinara).

Dotacije i transferi u strukturi ukupnih rashoda budžeta Srbije za 2008. godinu čine 33,3 odsto, odnosno 247,5 milijardi dinara. Od toga dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja ukupno iznose 178,7 milijardi dinara.

Rashodi za zaposlene biće smanjeni za 1,18 milijardi dinara i iznosiće ukupno 166,6 milijardi dinara.

Rebalansom budžeta utvrđeno je i povećanje prihoda sa 639,6 milijardi dinara na 650 milijardi dinara, odnosno 1,6 odsto. Povećanje prihoda se očekuje na osnovu ostvarene naplate prihoda u prvih osam meseci ove godine i nastavka pozitivnog trenda makroekonomskih kretanja.

Prema tim očekivanjima, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji trebalo bi da bude sedam odsto, inflacija 9,5 procenata, deficit tekućeg računa 18,3 odsto, realni rast prosečne zarade šest odsto, rast broja zaposlenih 0,1 odsto i rast produktivnosti 6,9 odsto.

Planirano je da se poreski prihodi povećaju na 606,5 milijardi dinara, sa prvobitno planiranih 596,2 milijare dinara. Prihod od akciza će biti manji za devet milijardi dinara i iznosiće 102,3 milijarde dinara.

Prihodi od carine povećaće se sa 61,6 milijardi dinara na 70,4 milijarde dinara. Ostali poreski prihodi iznosiće 5,9 milijardi dinara, a neporeski prihodi 43,7 milijardi dinara.

Predloženo je i da rebalans budžeta stupi na snagu dan nakon donošenja, kako bi se omogućila isplata penzija uvećanih za 10 odsto i subvencija za poljoprivredu.

S. Ilić: Vlada će usvojiti restriktivan budžet

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić izjavio je da Vlada Srbije ima snage da usvoji restriktivan budžet za 2009. godinu.

"Uz pomoć i preporuke Međunarodnog monetarnohg fonda moći ćemo da donesemo restriktivan budžet za narednu godinu", kazao je on na ekonomskom samitu Srbije.

Ilić je najavio i da će biti razmotrene nove mere za realni i finansijski sektor u Srbiji pošto bi ekonomska kriza mogla da se pogorša.

"Do kraja godine bi trebalo da bude usvojena jasna strategija mere štednje za smanjenje javne potrošnje, a štednja bi uključila i plate u javnim preduzećima", dodao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija radi na povećanju atraktivnosti ambijenta za ulaganje, a deo toga je i usvajanje zakona o javnoj svojini koji bi omogućio određenje imovine državnih preduzeća i izdavanje municipalnih obveznica.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić takođe je uveren da će Vlada Srbije usvojiti restriktivan budžet za 2009. godinu.

"Ubeđen sam da će se preduzeti mere za održanje makroekonomske stabilnosti za šta joj nisu potrebna dodatna sredstva od međunarodnih finansijskih institucija", istakao je on.

Jelašić je ponovio da je bankarski sektor u Srbiji siguran i likvidan što, kako je naglasio, pokazuje da se isplatila restriktivna monetarna politika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kritike vlade umesto rasprave o rebalansu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2008, 13:37

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je danas sednicu na kojoj treba da razmotri preostalih tridesetak amandmana na Predlog za izmenu Zakona o budžetu, kojim je predviđeno povećanje deficita u državnoj kasi sa 40,9 na 45,8 milijardi dinara, ali su poslanici DSS-a zasedanje otvorili javljanjem po...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Četvrti dan u Skupštini o rebalansu budžeta - i još ponečem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2008

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas razmatranje preostalih amandmana na predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, ali su česće govorili mimo dnevnog reda - o ekonomskoj situaciji, pravima Srba u Hrvatskoj, događajima u Hrtkovcima...Poslanici opozicije ponovo su kritikovali vladu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.