Izvor: B92, 21.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje o budžetu ponovo odloženo

Beograd -- Skupština Srbija ni danas nije usvojila budžet za sledeću godinu, verovatno zbog neslaganja oko datuma lokalnih izbora.

Dok se spekuliše da, nedolaskom pojedinih poslanika DSS na glasanje, stranka Vojislava Koštunice šalje političke poruke DS, B92 nezvanično saznaje da će o aktuelnim problemima u koaliciji narednih dana razgovarati lideri i najviši stranački funkcioneri.

Izvori B92 tvrde da će tema sastanka biti problemi u koaliciji nastali nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspisivanja predsedničkih izbora, termin lokalnih i pokrajinskih izbora, ali i programska opredeljenja stranaka koji će biti deo nove rezolucije o Kosovu.

Iako u Skupštini niko nije potvrdio da se radi o političkom problemu, nezvanično se govorilo da je na sastanku šefova poslaničkih grupa došlo do neslaganja oko pitanja vezanih za raspisivanje pokrajinskih i lokalnih izbora.

U međuvremenu, listing poslanika prisutnih u vreme za koje je bilo zakazano glasanje pokazao je da Skupština nije danas glasala o budžetu zbog toga što se u sali nisu pojavili svi poslanici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije.

Prema tom spisku, svi poslanici Demokratske stranke i G17 Plus bili su u sali, dok je odusutno bilo 12 poslanika DSS-a i NS.

"Tehnički, ne politički problem"

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić obavestio je poslanike da se nije glasalo zbog nedostatka kvoruma i najavio da će se najverovatnije glasati naredne srede.

"Jedna poslanička grupa u ovom trenutku nema poslanike u sali, da ne ulazimo u to. Ne verujem da se radi o političkom problemu, nego o tehničkom", kaže on.

"Nije to prvi put da se dešava, sigurno će toga biti i u budućnosti, šta da se radi, izglasaćemo budžet sledeće nedelje", kaže Dulić.

Upitan da li bi odnosi u vladajućoj koaliicji mogli biti razlog za odlaganje glasanja, Dulić je odgovorio da je dobio "uveravanje da to nema veze sa odnosima unutar koalicije, već da neki poslanici ne mogu da stignu do Beograda".

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić objasnio je da neki poslanici DSS nisu bili u sali, ali da koalicija funkcioniše dobro.

"Ma, nisu svi bili, ima tu i nekoliko mojih, nema to nikakve veze, nije bilo i iz drugih stranaka, pa biće prvom sledećom prilikom glasanje, dogovorićemo se sa predsednikom parlamenta da zakaže bukvalno prvom prilikom. Nije to prvi put da se dešava", rekao je on.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić rekao je danas da su svi poslanici te partije bili spremni da glasaju za predloženi budžet za iduću godinu, te da glasanje nije odloženo zbog njih.

Dulić: Lokalni izbori posle zakona

Predsednik parlamenta demantovao je da je planirao da večeras raspiše lokalne izbore. "Ja ne znam odakle dolazi ta informacija, ja sam lepo rekao da će se lokalni izbori raspisati kada se donesu svi zakoni koji su neophodni prema Ustavnom zakonu", kaže on.

"Lepo sam rekao da ćemo, ako se to ne desi, biti u pravnom problemu, ali da će se u svakom slučaju sledeće nedelje o tome razgovarati", kaže Dulić.

"U ovome trenutku su konsultacije koje traju i u vladi i sa opozicionim strankama oko načina na koji će se ti zakoni doneti", kaže on.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade Srbije otpočeli su izradu tri zakona vezana za izbore - zakona o jedinstvenom biračkom spisku, o izboru narodnih poslanika i o izbornoj kampanji, saopštilo je Ministarstvo.

Dulić je rekao da će u toku vikenda biti završene konsultacije o predlozima zakona za lokalne i pokrajinske izbore i da se nada da će ti zakoni biti u skupštinskoj proceduri u ponedeljak.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić odustao je od ideje da se glasa jer je na sastanku šefova poslaničkih grupa obavešten da ne može da računa da će u sali biti neophodnih 126 poslanika vladajuće koalicije.

Skupština je prvobitno trebalo u podne da glasa u budžetu, ali je početak izjašnjavanja jutros odložen za 13 sati.

Pošto glasanje nije počelo ni u 13 sati, Dulić je odredio novu pauzu u trajanju od 45 minuta i zakazao nastavak rasprave o amandmanima na predložene izmene Zakona o privatizaciji.

Započeta rasprava o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji nastaviće u ponedeljak, 24. decembra, s obzirom da je Skupština Srbije završila današnje zasedanje.

Na predlog izmena Zakona o privatizaciji podneto je 36 amandmana, a posle rasrpave o njima poslanici će debatovati o 58 amandmana koji su podneti na Predlog zakona o pravu na besplatne akcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.