Glasanje nije znak nepoverenja

Izvor: B92, 16.Dec.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Glasanje nije znak nepoverenja"

Ministar za KiM (FoNet, arhiva)

Ranilug -- Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da izlazak Srba na kosovske izbore ne znači da su oni izgubili poverenje u vlasti u Beogradu.

Bogdanović je posetio Srbe u više sela Kosovskog pomoravlja i poručio im da Beograd nije protiv decentralizacije na Kosovu, ali pod jasnim uslovima.On kaže da Srbi nisu izašli na kosovske izbore u onom broju kako to tvrde u Prištini, kao i da nisu tačne izjave da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izlaskom na izbore Srbi okrenuli leđa Beogradu.

"Da smo izgubili poverenje, onda bi bio mnogo veći odziv, ne bi bilo samo pet odsto Srba koji su izašli na ove lokalne izbore. To je, nažalost, još jedna manipulacija koju proturaju Albanci i deo mesžđunarodne zajednice, da je izašlo preko 20 odsto Srba. To apsolutno nije jasno jer svi mi koji živimo ovde na Kosovu znamo koji je broj Srba glasao",rekao je Bogdanović.

"Na Kosovu ima 123.000 Srba koji su upisani u spiskove, a koliko je glasalo- pa 7000", kaže on.

U Ranilugu, selu u blizini Kosovske kamenice, sredstvima vlade Srbije je izgrađeno obdanište. Ministar Bogdanović je otvorio taj objekat.

Ovo selo će biti sedište nove opštine, formirane po Ahtisarijevom planu.

Bogdanović je podsetio da je Beograd protiv Ahtisarijevog plana, ali da se istovremeno ne protivi decentralizaciji u srpskim sredinama na Kosovu.

"To je nešto što je neophodno srpskoj zajednici, ali ne na ovakav način. Da li neko ovde može da mi kaže, da li neko zna koje su granice Ranuliga, koja sela obuhvata, koje su nadležnosti, koje kompetencije? To je problem", smatra Bogdanović.

On je pozvao Srbe da se ne dele po učešću na izborima i najavio nova ulaganja Vlade Srbije na Kosovu.

Vlada Srbije je tokom ove godine u kosovskom pomoravlju ulozzila oko 50 miliona dinara, najviše za infrastrukturne objekte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.