Izvor: B92, 07.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Giki: Zanijer u BG, ne zna se kada

Priština, Brisel -- Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer namerava da dođe u Beograd, ali datum njegovog dolaska još nije ugovoren, kažu u UNMIK-u.

"Ne možemo precizirati datum njegove posete Beogradu, a ne možemo reći ni da će to biti tokom ove nedelje kako je ranije najavljivano", kazao je zamenik portparola UNMIK-a Rasel Giki.

Portparol Aleksandar Ivanko je u sredu, na redovnoj konferenciji za novinare u Prištini, najavio da šef UNMIK-a planira da tokom ove nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poseti Beograd.

Tom prilikom Ivanko je dodao da su pripreme za tu posetu u toku i da ih obavlja kancelarija Ujedinjenih nacija u Beogradu.

Kermabon: Euleks podnosi izveštaj Briselu

Euleks će o svom radu izveštavati Brisel i neće biti pod "kišobranom" UN, izjavio je danas u Prištini šef te misije Iv De Kermabon.

Posle razgovora s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, Kermabon je objasnio da će pravosudno-policijska misija EU sarađivati sa UNMIK-om u rekonstrukcije te administracije, što podrazumeva i preuzimanje nadležnosti od UN.

Kermabon je to rekao komentarišući predlog generalnog sekretara UN Ki Mun Bana da se u okviru rekonstrukcije misije UN EU više angažuje, navodeći da će se Euleks nalaziti pod okriljem UN.

Generalni sekretar UN je konkretno naveo da će EU, odnosno Euleks, progresivno preuzeti veće operativne odgovornosti u sektoru policije, pravosuđa i carine.

Međutim, Kermabon je istakao da će misija Euleksa biti različita od UNMIK-a, jer će se njen posao sastojati u pružanju pomoći kosovskim institucijama.

"Euleks je misija koja je različita od UNMIK-a i mi nismo ovde da bismo zamenili misiju UN. Uloga Euleksa je da pomogne. Mi se nalazimo pod komandom EU i izveštavaćemo organizaciju u Briselu koja se bavi civilnim krizama, a preko nje i svim članicama EU i gospodinu (Havijeru) Solani", kazao je Kermabon.

On je dodao da se intenzivno radi kako bi se Euleks rasporedio na celoj teritoriji Kosova.

Komentarišući moguće izazove zbog protivljenja Srba dolasku Euleksa, Kermabon je priznao da će za to biti potrebno vreme, ali je naglasio da će se na kraju to, ipak, desiti.

Na osnovu plana Martija Ahtisarija, koji su Srbi odbili, oko 2.200 pripadnika policije i sudstva iz zemalja EU treba da nadgleda rad pravosuđa, policije i carine.

Sejdiu je rekao da očekuje da će Euleks i kosovske institucije tesno sarađivati kako u sprovođenju Ahtisarijevog plana, tako i unapređenju pravosudnog sistema.

De Hop Shefer za sastanke sa EU

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer založio se za redovne sastanke Severnoatlantskog saveta NATO-a i Političko-bezbednosnog odbora Evropske unije, na kojima bi bilo reči o operacijama u regionima u kojima ove organizacije zajedno učestvuju, poput Kosova.

Redovni sastanci NATO-EU su do sada bili ograničeni na Bosnu i Hercegovinu zbog uzajamnog blokiranja Turske - članice NATO, i Kipra - članice EU, koji nisu želeli da dele poverljive informacije o drugim operacijama.

De Hop Shefer je danas predložio da se taj jaz prevaziđe i da se redovne diskusije vode i o pitanju Kosova i Avganistana.

"Ukoliko su naši vojnici i policajci izloženi opasnostima na terenu, smatram da im dugujemo da bar redovno razgovoramao o njima i pružimo im s najvišeg nivoa što bolje koordinirane strateške odrednice”, istakao je generalni sekretar NATO-a.

"Ukoliko to ne učinimo, to bi bilo kao da se ograđujemo od odgovornosti”, rekao je De Hop Shefer na konferenciji o odnosima NATO i EU.

On je istakao da ne očekuje da NATO i EU uvek zajedno deluju, ali da bi snažniji dijalog mogao da ih dovede do "još većeg strateškog zbližavanja”.

De Hop Shefer je predložio redovne mesečne sastanke i "transatlantske večere" na nivou ambasadora svaka dva meseca.

Kuči: O Kosovu se odlučuje samo u Prištini

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je da o Kosovu odlučuju institucije i njeni građani, a nikako UNMIK ili Srbija.

Komentarišući najavu da će šef UNMIK-a Lamberto Zanier posetiti Beograd odmah nakon formiranja nove vlade Srbije, Kuči je kazao da niko ne može u ime Kosova pregovarati sa bilo kojom zemljom.

Zamenik kosovskog premijera rekao je za Radio-televiziju Kosova da se sa Srbijom ne može razgovarati ni o čemu drugom, već o konkretnim tehničkim pitanjima.

"Mi smo spremni da i sa Srbijom, kao i sa ostalim susedima, razgovaramo o svim pitanjima kao dve nezavisne i suverene države", izjavio je Kuči.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.