Geno: Nasilja ne sme biti

Izvor: B92, 04.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geno: Nasilja ne sme biti

Kosovska Mitrovica -- UNMIK ostaje na Kosovu i nastaviće da radi svoj posao, izjavio u Mitrovici šef mirovnih misija Ujedinjenih nacija Žan Mari Geno.

Šef za mirovne operacije UN Žan Mari Geno obišao je sever Kosova, gde je razgovarao s predsednicima opština. Geno je poručio da se zakon i red moraju poštovati i da se problemi ne smeju rešavati nasiljem.

Od predstavnika Srba dobio je odgovor da je jedini uzrok nasilja na severu Kosova - "pokušaj međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednice i UNMIK-a da uspostave institucije vlasti nezavisnog Kosova".

Žan Mari Geno, koji se poslednjih nedelja pominje kao novi specijalni predstavnik UN za Kosovo, potom dolazi u Beograd, gde će tokom naredna dva dana razgovarati sa državnim zvaničnicima Srbije.

Zamenik generalnog sekretara UN preneo je u severnom delu Kosovske Mitrovice predsendicima opština sa severa da zakon i red moraju biti poštovani i da se nasiljem ne resavaju problemi.

"Drago mi je da vidim da svi žele da se ovde održi vladavina zakona, da se on sprovodi i da i dalje važi Rezolucija 1244. Verujem da svi treba da radimo na praktičan način, na osnovu Rezolucije 1244, zato što je to potrebno narodu na Kosovu", kazao je Geno.

Na pitane B92 kakva je pozicija UNMIK-a i Euleksa on kaže da za UN na Kosovu važi Rezolucija 1244.

"UNMIK je ovde i radi svoj posao i nastavice to da radi", rekao je Geno.

Predsednici opština preneli su mu da nikada neće prihvatiti insituicije nezavisnosg Kosova.

"Jedini uzrok nasilja na severu Kosova je pokušaj međunarodne zajednice i UNMIK-a da uspostave institucije vlasti nezavisnog Kosova. Istakli smo da poštujemo Rezoluciju 1244 SB UN i da mi to na terenu naših opština i pokazujemo. Rekli smo, naravno, da očekujemo da se u razgovorima između UNMIK-a i Beograda, pa i nas ovde, uspostavi pravosudni sistem pod ingerencijom naše države, a ne države Kosovo koju nikada nećemo priznati", kazao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Geno je dogovorio sa predstavnicima na severu Kosova rešavanje problema regionalnog pravosuđa na Kosovu

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Geno: Red i zakon moraju da se poštuju, nasilja ne sme biti

Izvor: Blic, 03.Maj.2008, 13:37

Šef za mirovne operacije Ujedinjenih nacija Žan Mari Geno poručio je danas predsednicima opština na severu Kosova da zakon i red moraju biti poštovani i da problemi ne smeju da se rešavaju nasiljem..."Nasilja ne sme biti i mislim da je to jedini način da svi idemo napred. Ne samo Srbi, već svi...

Nastavak na Blic...

Žak Mari Geno: Red i zakon se moraju poštovati

Izvor: Press, 04.Maj.2008

Pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Žak Mari Geno izjavio je danas da mu je drago da svi sa kojima je razgovorao u Kosovskoj Mitrovci žele poštovanje zakona i reda i da na Kosovu važi rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.