Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je bio Puhalo između '91 i '97?

Beograd -- Ministarstvo odbrane konačno je Odboru za odbranu Skupštine SCG dostavilo informacije o Branislavu Puhalu.

Njega je Vladimir Popović, u "Insajderu" TV B92 doveo u vezu sa pogibijom dvojice gardista u kasarni na Topčideru, kao nekoga ko je Ratka Mladića čuvao upravo u tom podzemnom objektu. U Odboru za odbranu parlamenta SCG kažu da je članove tog tela zaintrigirala priča o kapetanu Branislavu Puhalu koju je u intervjuu B92 ispričao Vladimir Beba Popović. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Popović je u "Insajderu" B92 , optužio Vojsku da je čuvala generala Ratka Mladića, navodeći da je šef bezbednosti Gardijske brigade na Topčideru, potpukovnik Branislav Puhač, član Drinske grupe VRS i lični telohranitelj Mladića.

Ubrzo je postalo jasno da je u pitanju greška u prezimenu i da se radi o Puhalu. Posle nekoliko dana u kojima je Ministarstvo odbrane demantovalo da Puhalo postoji, ono je u saopštenju navelo da je Puhalo aktivni oficir u Beogradu, zaposlen u 46. logističkoj brigadi, a da je pre dolaska u tu pozadinsku jedinicu radio u nastavno-školskom centru Kopnene vojske u Požarevcu i da je za vreme službovanja u Vojsci Republike Srpske bio u obezbeđnju Ratka Mladića.

Informacija Ministarstva odbrane, dostavljena Odobru za odbranu SCG, donosi samo još nekoliko novih ali i zanimljivih detalja: da je od januara 1997. do marta 2002. bio u 30. Kadrovskom centru GŠ VJ, koji je, kako saznaje B92, od svog formiranja 1992. bio zadužen za oficire JNA poreklom iz Bosne i Hercegovine, odakle su oni raspoređivani na razne dužnosti, pa i one u Vojsci Republike Srpske.

Puhalo je, prema ovoj informaciji, primljen u JNA kao vojnik po ugovoru 1987. godine, u Komandu Prve armije, smeštenu na Topčideru, da bi 1991. bio primljen u aktivnu vojnu službu. Ne navodi se, međutim, po kom osnovu. Članovi odbora za odbranu kažu da je informacija puna manjkavosti: "U njoj postoji jedan deo koji je prećutan, a to je gde se gospodin Puhalo nalazio od 1991. godine do 1997. kada je ponovo reaktiviran u vojsci i to je ono što mene i sve članove Odbora prvo zanima, koji je osnov da se on zaposli, jer ako je tačno da je on bio zaposlen u nekoj drugoj vojsci i ja mislim da formalan osnov ne zadovoljava", kaže Vladimir Petković, potpredsednik Odbora za odbranu Skupštine SCG.

Nezadovoljni ovom informacijom, u Odboru za odbranu najavljuju da će ministarstvu postaviti niz dodatnih pitanja, kako bi se konačno rasčistio slučaj Puhalo.

Vladimir Petković kaže da prostor za izvesnu sumnju ostavlja i činjenica da se na odgovor čekalo neuobičajeno dugo: "Obično naša komunikacija sa Ministarstvom odbrane i GŠ je prilično dobra, ali ovaj put smo ovo pismo dobili sa četiri nedelje zakašnjenja i nakon dve intervencije gde se to nalazi".

Ministarstvo odbrane u svom saopštenju prošlog meseca je negiralo da je Puhalo ikada radio u Gardijskoj brigadi VSCG i u Vojnoj bezbednosti. Međtum, iako je ministarstvo to potvrdilo, sam Puhalo je u intervjuu Večernjim novostima negirao da je ikada bio lični telohranitelj Ratka Mladića i da ga je čuvao u Topčideru.

U odboru za bezbednost najavljuju da će jedno od pitanja MO biti i kakvim je konkretnim dužnostima Puhalo bio zadužen kao pripadnik 30. kadrovskog centra VJ.

Prema saznanjima B92, ako postoji podatak kada je Puhalo primljen u aktivnu vojnu službu, u istom dokumentu moralo bi da piše i gde je raspoređen i koju je dužnost obavljao. Ni to, medjutim, nije navedeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.