Gašparovič: Kosovo je najveći problem Zapadnog Balkana

Izvor: Blic, 02.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašparovič: Kosovo je najveći problem Zapadnog Balkana



Slovački predsednik Ivan Gašparovič, u ocenio je danas u Ohridu na Samitu predsednika zemalja Centralne Evrope (CEI) da je Kosovo najveći problem Zapadnog Balkana.



Gašparovič predlaže da u EU treba obezbediti konsenzus u pogledu rešenja pitanja Kosova i time obezbediti stabilizaciju situacije u pokrajini. Predsednik Slovačke, koja je jedna od zemalja EU i NATO koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, rekao je kako smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da stav zvaničnog Beograda prema jednostranom činu privremenih pokrajinskih organa samouprave može biti kontraproduktivan i udaljiti Srbiju od integracije u EU.

Presednik Slovačke, čija je zemlja postala članica u maju 2004, uslovio je podršku njegove zemlje prijemu Hrvatske, Albanije i Makedonije članstvu u Uniji, ispunjavanjem kriterijuma svake zemlje posebno.

Gašparovič je rekao da EU ima efektivne instrumente za promociju evropske orijentacije zemalja Zapadnog Balkana, što između ostalog podrazumeva i finansisku pomoć i podršku razvojua građanskog društva.

Tadić: Srbija nastavlja evropski put

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Ohridu da Srbija nastavlja svoj evropski put, ali da ne odustaje od odbrane suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje.

Tadić je u izjavi novinarima na marginama Samita ponovio da je "Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije" i da želi da "nastavi pregovore pod okriljem UN o kosovskom pitanju".

Predsednik Tadić je, kako je javila agencija Hina, istakao važnost činjenice da je Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU i ocenio da će Srbija 2013. postati članica Evropske unije.

Zamoljen da prokomentariše plakate koji su se pojavili u Beogradu i na kojima su on i potpredsednik vlade Božidar Đelić nazvani "državnim neprijateljima" Tadić je rekao da se na to "samo smeje".

"Smejem se. Poznato je da vas na Balkanu nazivaju izdajnikom čak i kad ne misle tako", kazao je predsednik Srbije.

Tadić je za svoje kritičare zbog potpisivanja SSP-a rekao da su njihove kritike deo predizborne kampanje.

Kad bi te snage i pobedile na izborima, ne bi poništile SSP, kako sada govore, rekao je Tadić i istakao da veruje u pobedu Demokratske stranke čiji je lider, i njenih partnera na izborima 11. maja.

"Pobediće proevropske i patriotske snage, one koje su za EU i za očuvanje Kosova unutar Srbije", rekao on.

Odgovarajući na pitanje makedonskih novinara o kosovsko-makedonskim pregovorima o određivanju granice, Tadić je rekao da se to ne može učiniti bez Srbije koja ima međunarodno definisane granice.

Tadić je takođe rekao da se u Ohridu neće sastati s predsednicima država koje su priznale Kosovo, i ponovio da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

Bez predstavnika Kosova na samitu u Ohridu

Približavanje Evropskoj uniji i NATO-u kao i situacija na Kosovu biće teme 15. samita šefova država Centralne Evrope (CEI) koji se danas i sutra održava u Ohridu, ali tom skupu neće prisustvovati predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, javljaju makedonski mediji.

Domaćin samita, makedonski predsednik Branko Crvenkovski, izjavio je da odluka o tome da se uputi poziv predsedniku Kosova zahteva konsenzus svih 17 učesnika CEI, osnovane 1989. godine sa ciljem da se unapredi regionalna saradnja. "Pošto su neke zemlje učesnice priznale Kosovo, a neke nisu, nije postignut konsenzus oko ovog pitanja", rekao je Crvenkovski. Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kući izjavio je da se nada da je izostanak poziva makedonskih vlasti "tehničke prirode" koja se tiče samog organizovanja tog skupa.

Državnici će razgovarati o budućim perspektivima za centralnoevropski region i procesu priključenje Evropskoj uniji, sa posebnim osvrtom na zapadni Balkan.

"U evropskom domu ima mesta za sve one koji su spremni da podele zajedničke demokratske vrednosti i odgovornosti, a učešće na ovom samitu predstavljaće jak i jasan signal upućen građanima naših zemalja da se nastavlja proces ujedinjavanja Evrope ", rekao je Crvenkovski obraćajući se predstavnicima 19 zemalja u ohridskom hotelu "Gorica".

Izazovi na putu ka zajedničkoj budućnosti, rekao je on, "savladaćemo zajedno uz uzajamnu solidarnost i pomoć" i istakao da opredeljenje za NATO i EU nemaju alternativu.

Predsednik Srbije Boris Tadić će učestvovati na dvodnevnom samitu u makedonskom odmaralištu, a, kako je najavljeno, on će govoriti o evropskoj perspektivi Srbije i zapadnog Balkana, kao i o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i regionalnoj stabilnosti i saradnji. Na samitu treba da se okupi 17 predsednika država.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klaus: Drago mi je što Češka ne priznaje Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2008

PRAG - Češki predsednik Vaclav Klaus izjavio je danas tokom samita predsednika zemalja centralne Evrope u Ohridu da mu je drago što Češka ne priznaje Kosovo jer je priznanje loša stvar...Klaus je za češki javni radio naglasio da se ne slaže sa odlukom većine zemalja članica Evropske unije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić danas u Ohridu o evropskoj perspektivi Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2008, 12:37

OHRID - Predsednik Srbije Boris Tadić govoriće danas, drugog dana samita zemalja centralne Evrope koji se održava u Ohridu, o evropskoj perspektivi Srbije i zapadnog Balkana, kao i o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i regionalnoj stabilnosti i saradnji...Na samitu se razmatraju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.