Galuči: Fejtova strategija doživela neuspeh

Izvor: Glas javnosti, 15.Apr.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galuči: Fejtova strategija doživela neuspeh

BEOGRAD - Bivši administrator Unmika za severnu Kosovsku Mitrovicu Džerald Galuči ocenio je da je strategija za sever Kosova međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta doživela "očigledan neuspeh" i da problemu Kosova treba prići "statusno neutralno", uz tesnu saradnju sa lokalnom srpskom zajednicom.

Galuči je u autorskom tekstu za Transkonflikt, organizaciju koja se bavi zapadnim Balkanom, naveo da bi međunarodna zajednica, pre svega, trebalo da podrži napore zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na severu Kosova da "normalizuje svakodnevni život".

- Ključni deo toga bi bilo ponovno otvaranje lokalnih sudova koji bi u saradnji sa lokalnom policijom rešavali krivična i građanska pitanja. Policija je i dalje nemoćna čak i da napiše prijavu za saobraćajne prekršaje, jer ne postoji lokalni sud koji bi donosio presude - napisao je Galuči, penzionisani američki diplomata.

Prema njegovim rečima, to bi se moglo ostvariti postizanjem sporazuma sa Srbijom po pitanju suda čija bi nadležnost bila ograničena na sever Kosova, koji bi primenjivao odredbe i zakone Unmika, sa sudijama i ostalim zvaničnicima koje bi birali Srbi, ali koje bi imenovao i koji bi radili pod zastavom Ujedinjenih nacija.

- To bi, takođe, obuhvatalo i rad sa opštinskim zvaničnicima na održavanju i razvoju komunalne infrastrukture, što podrazumeva merenje utrošene električne energije i naplaćivanje troškova (za lokalno korišćenje) i regulisanje imovinskih pitanja -  dodao je on.

Galuči je naveo da bi takav aranžman mogao da uključi i carinski režim, koji bi funkcionisao kao deo Unmika, dok bi troškovi carine, ukoliko bi se naplaćivali, bili deponovani ili bi se koristili na severu za lokalne potrebe.

- Ovo bi jednostavno predstavljalo ponavljanje svega onoga što je već učinjeno sa kosovskim institucijama na jugu -  ocenio je Galuči i dodao da je malo verovatno da će "EU biti u stanju da ode ovako daleko".

- Srećom, Unmik ostaje u potpunosti prisutan na severu u svakoj od četiri opštine. Unmik i jeste logično telo za zastupanje i primenu ovlašćenja UN u ovom delu Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244. Cilj strategije EU za sever Kosova je odlazak UN. Međutim, ukoliko EU ne bude u mogućnosti da ostvari čudo u vidu napretka kroz nov pristup koji zastupa ambasador Đifoni, biće to trenutak da posao bude vraćen Ujedinjenim nacijama - ocenio je Galuči.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.