Izvor: Blic, 04.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galjak: "Puno poštovanje" za odluke Haškog tribunala

Portparol Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, Kristina Galjak, izrazila je danas u izjavi Tanjugu u Briselu "puno poštovanje" za odluke Haškog tribunala.



Zamoljena da komentariše oslobađajuću presudu koju je Haški tribunal izrekao Ramušu Haradinaju, bivšem komandantu u "Oslobodilačkoj vojski Kosova", portparol Galjakova je istakla da "uvek ima puno poštovanje za odluke Tribunala".

Sudsko veće Haškog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tribulala u četvrtak je Haradinaja, koji je bio i privremeni pokrajinski premijer, oslobodilo krivice po optužnici za ubistva, mučenja, otmice i deportaciju, pre svega Srba na Kosovu i Metohiji.

Kristina Nađ, portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena, izjavila je pak Tanjugu da je EK "primila k znanju" odluku Tribunala, ali da "nema posebnog komentara".

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica zatražio je danas od Evropske unije zvaničan stav povodom oslobađajuće presude koju je Tribunal izrekao Haradinaju.

"Evropska unija već godinama Haški tribunal stavlja kao ključno merilo za nastavak saradnje sa Srbijom. Pošto je Haški tribunal doneo mračnu odluku da izda zvaničnu potvrdu da je Ramuš Haradinaj nevin i da nije ratni zlikovac, bilo bi neophodno da čujemo koji je sada zvaničan stav EU o ovom izrugivanju pravdi", saopštio je Koštunica.

U izjavi dostavljenoj medijima, on je ocenio da EU mora "jasno da saopšti" da li smatra da je i posle oslobađanja Ramuša Haradinaja Haški tribunal institucija koja je kredibilna i merodavna da uslovljava stepen saradnje Srbije sa EU.

"Na taj način bi i EU preuzela odgovornost za odluku Haškog tribunala o proglašavanju nevinim Ramuša Haradinaja", naveo je predsednik odlazeće vlade Srbije i dodao da "svaki građanin Srbije dobro zna da je ovom odlukom Haški tribunal nagradio zločin i ponizio nevine srpske žrtve koje su stradale od ruke Ramuša Haradinaja".

Priština dočekala Haradinaja, večeras obraćanje naciji

Ramuša Haradinaja dočekalo je danas na prištinskom aerodromu više hiljada ljudi. Dočeku je prisustvovalo i rukovodstvo njegove stranke - Alijanse za budućnost Kosova. Najavljeno je da će se Haradinaj večeras obratiti naciji, što će direktno prenositi tri televizije sa nacionalnom frekvencijom. Jučerašnja odluka haškog suda da Haradinaj i njegov saborac Idriz Baljaj budu oslobođeni svih optužbi, izazvala je oduševljenje među kosovskim Albancima. Odmah posle saopštavanja odluke suda u rodnom selu Haradinaja Glođanu započelo je veliko narodno slavlje, koje je trajalo do kasnih večernih sati. Privremena skupština Kosova je danas na početku redovne sednice pozdravila oslobađanje Haradinaja. Odluku o oslobađanju Haradinaja pozdravili su i vlada Kosova, a predsednik Fatmir Sejdiju poručio je uoči izricanja presude da je ubeđen da je Haradinaj nevin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.