Izvor: B92, 06.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galjak: Kosovo jedinstven slučaj

London -- EU i dalje privržena stavu da je slučaj Kosova jedinstven i da se ne može primeniti na ostale slučajeve, kaže Kristina Galjak.

Portparolka Havijera Solane je za program na albanskom jeziku Radija Slobodna Evropa rekla da EU nije promenila stav da je Kosovo poseban slučaj. "Evropska unija je insistirala mnogo puta da je Kosovo poseban slučaj, taj stav zastupamo i sada i svako ko pravi poređenja između Kosova i nekog drugog dela sveta, čini ozbiljne greške", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je Galjakova.

Istovremeno, Slobodna Evropa prenosi i stav Evropske komisije da za sada nema promena u kalendaru procesa koji će voditi ka rešavanju statusa Kosova.

Kristina Nađ, portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena, rekla je da su "pitanja rokova za rešavanje statusa Kosova jasno istaknuta u saopštenju Kontakt grupe koje je usvojeno na ministarskom sastanku u Njujorku i nema promene rokova u odnosu na ono što je rečeno u Njujorku".

Čeku: Moguć gubitak poverenja građana

Nakon više negativnih reakcija koje su zadnjih dana dolazile iz Prištine, posle najave međunarodnih zvaničnika o mogućnosti odlaganja odluke o budućem statusu Kosova, reagovao je i premijer Agim Čeku.

Nakon susreta sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom, Čeku je rekao da će jedna ovakva odluka voditi gubitku poverenja građana u ključne međunarodne faktore.

I šef UNMIK-a Joahim Riker i premijer Kosova Agim Čeku složili su se da je slučaj Kosova jedinstven i da njegov status treba rešiti do kraja ove godine na osnovu principa Kontakt grupe.

Posle redovnog nedeljnog sastanka, šef UNMIK-a i premijer Kosova su rekli da se ne plaše eventualnog odlaganja, već da su uznemireni jer smatraju da bi to bilo opasno.

Čeku je kazao da najave odlaganja rešenja za status uznemiravaju građane Kosova.

"Signali o kašnjenju rešavanja statusa bez sumnje predstavljaju uznemirenje za nas i za građane Kosova. To je neprihvatljivo i to bi značilo gubljenje kredibiliteta svih međunarodnih faktora, Kontakt grupe, Ahtisarija, koji su bili odlučni da se rešenje pronađe tokom ove godine", rekao je premijer.

"Nema rešenja bez Srbije"

Zapadna strategija da se ostvari rešenje za Kosovo bez saglasnosti propala je, smatra britanski analitičar Džonatan Ajl.

Džonatan Ajl, sa londonskog Kraljevskog instituta združenih oružanih snaga, kazao je za BBC da je stav Rusije presudno uticao na specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova Martija Ahtisarija da najavi moguće odlaganje predloga rešenja zbog izbora u Srbiji, što je zatim pomenuo i Havijer Solana.

Prema rečima Ajla, bilo je prilično naivno tvrditi da rešenje bez saglasnosti Srbije ne bi predstavljalo "opasan presedan": "Mislim da je dobro što će nedovoljno promišljeni predlozi, sačinjeni na brzinu, sada biti podrobno analizirani - kako u razgovorima s Beogradom, tako i u kontaktima s Moskvom."

Rusija, prema njegovim rečima, šalje dve poruke, i obe su relativno loše. "Prva je da neće prihvatiti promenu statusa, ako se Srbija s tim ne složi, što praktično znači da nema promene statusa. Druga poruka je da, ako i prihvate promenu statusa, za uzvrat traže da se isti recept primeni u Moldaviji i Gruziji", kazao je on.

Ajl je rekao da, s obzirom na situaciju u Gruziji, ovo zaista nije trenutak da se rešava status Kosova, pa je najavljeno odlaganje svojevrsna kupovina vremena.

U međuvremenu, smatra britanski analitičar, trebalo bi učiniti sve da se spreči eventualno nasilje na Kosovu.

"Ključno je da se Albancima poruči da se razgovori o budućnosti Kosova nastavljaju, jer su i Kontakt grupa i Beograd saglasni u tome da je status kvo neodrživ, ali i da im se uputi upozorenje da je ponavljanje nasilja iz prošlosti nedopustivo, i da nasilnim metodama neće iznuditi nikakvo ubrzavanje procesa", kazao je Ajl.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.