Izvor: B92, 22.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GSS predložio zakon o lustraciji po hitnom postupku

Beograd -- Poslanička grupa Građanskog saveza Srbije predložila je Skupštini Srbije da po hitnom postupku razmatra njen predlog zakona o lustraciji, koji predviđa zabranu obavljanja javnih funkcija za one koji su se ogrešili o ljudska prava. Lica obuhvaćena Predlogom zakona ne bi mogla da obavljaju važne političke i javne funkcije na rok od pet godina. To se odnosi na sva lica u pravosuđu, javnim preduzećima, upravnim odborima javnih glasila, na rektore i dekane Univerziteta, vrh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije i vojske i na sva lica koja se biraju na izborima. Isti tekst zakonskog predloga GSS je predložio početkom februara ove godine, ali ga je privremeno povukao iz procedure hitnosti zbog vanrednog stanja.

Odredbe Zakona bile bi primenjivane na sva kršenja ljudskih prava posle 1976, jer je tada stupio na snagu Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima. Osobe za koje su utvrdi da su kršile ljudska prava ne bi mogle da obavljaju funkcije predsednika Republike, poslanika Skupštine Srbije i pokrajinskih skupština, predsednika i člana republičke ili pokrajinske vlade, gradonačelnika i predsednika i zamenika predsednika opštine. Pored toga, bilo bi im zabranjeno da obavljaju funkciju zamenika i pomoćnika ministra, načelnika okruga, predsednika i sudije Ustavnog suda Srbije, predsednika i sudije sudova opšte nadležnosti, direktora i članova upravnih odbora čiji je osnivač Republika, neke funkcije na univerzitetu, a neće moći da rade ni u Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Postupak lustracije vodiće devetočlana komisija, u kojoj će se nalaziti dvoje sudija Ustavnog suda Srbije, dva člana Vrhovnog suda Srbije, dvoje istaknutih pravnih stručnjaka, zamenik javnog tužioca Srbije i dva poslanika Skupštine Srbije koji su pravnici, ali nisu birani sa istih izbornih lista. Članove Komisije predlagao bi predsednik Republike, ali za svako mesto moraju da budu predložena najmanje dva kandidata, koje bira Skupština Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.