Izvor: B92, 07.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17 plus poziva na ujedinjenje

Beograd -- G17 plus pozvala je predsednika Borisa Tadića, vladu i Skupštinu Srbije da se ujedine oko doslednog sprovođenja reformi.

Kako se navodi u saopštenju te partije, nastavak reformi je neophodan kako sva dosadašnja nastojanja ne bi bila dovedena u pitanje. Funkcioner G17 plus Goran Paunović kaže da pred svim demokratski orijentisanim strankama treba da bude jedan cilj, da država što brže krene u evropske integracije.

"Taj cilj može da bude postignut", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže Paunović, "jedino ako on bude iznad svih partijskih interesa. Ili ćemo se mrcvariti kroz ovaj proces tranzicije i odužiti ga da ga građani Srbije ne mogu izdržati, samim tim otvoriti širom vrata SRS-u da svojom demagogijom kroz nacional-socijalne priče dođu konačno do vlasti u ovoj zemlji, ili ćemo svi zajedno pokušati da ubrzamo proces tranzicije, da što pre završimo taj bolan period kroz koji su prošle sve druge države i da konačno možemo da kažemo da je Srbija na stabilnim nogama na sigurnom putu ka evropskim integracijama."

Iz Demokratske stranke Srbije, koalicionog partnera G17 plus, saopšteno je da im nije jasan predlog stranke Miroljuba Labusa. Šef poslanika DSS-a u Skupštini Srbije, Miloš Aligrudić, rekao je novinarima da ne može da komentariše nešto što nije dobro razumeo i dodao da Vlada mora da deluje jedinstveno jer sprovodi suštinske reforme: "To je jedno opšte pitanje, to se nikad nije postavljalo kao problem. Mi govori o potrebi da vlada deluje jedinstveno u cilju ostvarivanja programa oko kojeg su se ujedinile stranke u vladi. Dok god se taj program ostvaruje, to je dobro za Srbiju jer je on suštinski reformski."

Predlog G17 plus za ujedinjenjem predsednika, vlade i Skupštine oko doslednog sprovođenja reformi za Demokratsku stranku je pozitivan, kaže potpredsednik te stranke Dušan Petrović: "U Srbiji je potrebno napraviti temeljan dogovor o nekoliko vitalnih državnih pitanja. Jedno od tih pitanja je odnos prema međunarodnim obavezama, drugo odnos prema Crnoj Gori, treće definisanje bitnih elemenata ekonomske politike, reforma vojske, reforma policije, reforma pravosuđa i DS je potpuno spremna da se dogovori oko svih tih pitanja, da napravimo strategiju kojom će biti trasiran put prema EU."

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić nije želeo da se obrati novinarima, rekavši da neće da daje izjave RTS-u, BK televiziji i RTV B92. Nikolić je samo poručio - javite mi se kada počne kampanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.