Izvor: B92, 24.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17 izlazi, SRS i SPS ruše Vladu

Beograd -- G17 plus ponavlja da će napustiti Vladu Srbije, ako ne izručni haške optuženika, a SPS i SRS najavljuju uskraćivanje podrške.

Šef poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije Miloljub Albijanić, ponovio je ranije izrečen stav te partije, da će G17 plus izaći iz Vlade Srbije ukoliko ona ne bude ispunjavala svoje međunarodne obaveze i ne bude vodila zemlju u evropske integracije.

"Vlada mora da pokaže više hrabrosti i odlučnosti u saradnji sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Haškim tribunalom i tako otkloni sve prepreke za dobijanje pozitivne ocene Studije izvodivosti", rekao je Albijanić.

Kako je ranije rečeno, konačnu odluku o ostanku G17 plus u Vladi Srbije, doneće Glavni odbor stranke, ali do tada, kaže Albijanić, ima nekoliko koraka i mogućnosti. Prvi je da Vlada krene u ozbiljno sprovođenje Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, a drugi sednica Vlade na kojoj bi bila doneta odluka o hapšenju optuženih, a koju će G17 plus inicirati.

S druge strane, Socijalistička partija Srbije će zajedno sa Srpskom radikalnom strankom raditi na rušenju Vlade Srbije, ukoliko državljani Srbije budu uhapšeni i izručeni Hagu. Naime, generalni sekretar SPS-a Zoran Anđelković, ponovio je da će socijalisti uskratiti podršku Vladi, ukoliko bude hapsila generale na način na koji je hapšen Veselin Šljivančanin.

Sekretar SRS-a Aleksandr Vučić, kaže da bi eventualno izručenje generala Haškom tribunalu, podstaklo tu stranku da i formalno pokrene pitanje rušenja Vlade. "Mi u Vladu da ulazimo nećemo. Čekaćemo izbore i pobedićemo i onda ćemo da formiramo Vladu", kazao je Vučić i poručivši G17 plus da "rade šta hoće", jer on ne veruje da će ta partija rušiti Vladu.

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, međutim, kaže da veruje da SPS neće uskratiti podršku Vladi Srbije, ukoliko budu uhapšeni generali. "Socijalistima je mnogo važnije da imaju mali deo vlasti, nego da drže do svojih principa", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.