Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17: Jedno je put u Evropu, a drugo Kosmet

Glavni odbor G17 plus doneo je juče odluku da aktivno podrži Borisa Tadića na predsedničkim izborima 20. januara, jer je, kako je navedeno u saopštenju te stranke, najbolji kandidat u izbornoj trci za predsednika Srbije. Jedan od zaključaka je i da se ubrzani evropski put Srbije ne sme dovesti u pitanje i da treba odvojiti pitanje evropskih integracija od pitanja rešavanja statusa Kosova i Metohije.

Glavni odbor zaključio je i da bi priznavanje jednostrane nezavisnosti Kosova i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Metohije bilo veliki presedan u međunarodnom pravu, kao i da svima koji razmišljaju o tome treba jasno staviti do znanja da se Srbija neće nikada pomiriti s tim. To bi bio veliki presedan u međunarodnom pravu koji bi otvorio brojna pitanja, a dva su najvažnija – pitanje statusa Srba koji žive na Kosovu i Metohiji i nužne potrebe izdvajanja teritorija na kojima Srbi žive iz samoproglašene albanske države i njihove integracije u Srbiju, i drugo pitanje Republike Srpske, odnosno mogućeg pripajanja Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Ako se pravi presedan zbog jednog naroda (kosovski Albanci), on mora da važi za sve, ističe se u saopštenju. Da bi se izbegli rizici ovakvog scenarija, G17 plus smatra da je najbolje da se pregovori nastave i pronađe kompromisno rešenje za status Kosova i Metohije.

Na jučerašnjoj sednici GO ministri iz G17 plus Tomica Milosavljević (zdravstvo), Ana Pešikan (nauka) i Snežana Samardžić-Marković (sport i omladina) ocenili su, sumirajući rezultate rada tih ministarstava, 2007. godinu veoma uspešnom. Oni su najavili da će i u 2008. godini biti nastavljena realizacija započetih, kao i otpočinjanje novih projekata.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.