Izvor: B92, 25.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Funkcionerima rok za iseljenje

Beograd -- Svi bivši funkcioneri moraju da izađu iz službenih stanova do 1. septembra, odlučila je stambena komisija Vlade Srbije.

Licima kojima je prestao osnov korišćenja službenog stana dat je rok da se do 1. IX isele iz tih stanova i da ih predaju komisiji. Komisija će od Republičke direkcije za imovinu tražiti da joj dostavi podatke o stanovima koje je Republika Srbija preuzela iz bivše državne zajednice, tj. podatke o broju stanova i o tome gde se oni nalaze, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i to da li se stanovi koji su zauzeti koriste po zakonu.

Vest da je bivši ministar Predrag Bubalo, pored sopstvenog stana, koristio tokom obavljanja funkcije i više službenih, bila je razlog da zaseda stamebena komisija.

Međutim, B92 nije uspela da sazna da li je komisija raspravljala o tome je li bivši ministar Bubalo zloupotrebio službeni položaj jer niko od članova komisije nije želeo da daje izjave.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je u intervjju "Blicu" da mu je Predrag Bubalo tražio da zadrži službeni stan nekoliko dana duže, dok renovira svoj i da je on na to pristao, ali da nije znao ima li Bubalo stan u vlasništvu.

Cvetković navodi da za njega nije ključno da li će neko vratiti stan nekoliko dana kasnije, već da li je neko od vladinih službenika imao sopstveni i na koji način je dobio službeni stan.

Premijer kaže i da je njegovo jasno opredeljenje da imovina državnih funkcionera treba da bude javna i dostupna i da će tako biti pošto se usvoji zakon o Agenciji koja treba da vodi računa o sukobu interesa.

Verica Barać iz Saveta za borbu protiv korupcije, međutim, kaže da najavljene promene Zakona o sprečavanju sukoba interesa neće pomoći u borbi protiv korupcije.

"Umesto da se taj zakon popravi i odboru da više mogućnosti da radi, vlada se ovim nacrtom zakona o agenciji odlučila za ukidanje odbora i to znači da će sve dosadašnje rezultate da poništi i onda će neko novo telo početi iz početka. Nemojte prosto zaboraviti da je vlada videla da je odbor za sprečavanje sukoba interesa, čije je članove birao parlament i gde ima 10 članova, mnogo teže kontrolisati, vršiti pritisak na njih i na kraju korumpirati, nego što će biti slučaj sa direktorom neke agencije za borbu protiv korupcije", kaže Baraćeva.

Stranka G17 plus namerava ove nedelje da uputi predlog radnoj grupi Ministarstva pravde koja radi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije da se u taj zakon unese izmena kojom će funkcioneri biti obavezni da javno objave svu privatnu i službenu imovinu koju poseduju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.