Izvor: Politika, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbalski duel srpskih i ruskih parlamentaraca

Da li će opozicija i vlast igrati složno, hoće li golman iz SRS puštati golove Rusima, a kapiten Albijanić igrati kao Maradona saznaće svako ko večeras dođe na Marakanu

Slika prva: Radikal Aleksandar Vučić dodaje loptu demokrati Nenadu Konstantinoviću, ovaj je prosleđuje Dušanu Bajatoviću iz SPS-a. Socijalista odmah centrira ka poslaniku Jovanu Palaliću iz DSS-a, koji utrčava u šesnaesterac ruske reprezentacije i upošljava kapitena Miloljuba Albijanića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz G17 plus, koji šutira ka golu i... prečka.

Slika druga: Radikal Aleksandar Vučić uporno odbija da doda loptu poslaniku vladajuće Demokratske stranke Nenadu Konstantinoviću, koji se oslobodio svog čuvara. Vučić pogledom traži socijalistu Dušana Bajatovića, koji se nalazi na centru i vraća mu loptu. Bajatović na ivici šesnaesterca ruske reprezentacije ima slobodnog poslanika G17 plus Miloljuba Albijanića, ali vraća loptu u svoj šesnaesterac ka poslaniku DSS-a Jovanu Palaliću, koji odatle pokušava da uposli kapitena Albijanića, ali greši i Rusi kreću u kontranapad....

Koja će od ove dve taktike biti primenjena večeras na beogradskoj Marakani, gde će poslanici državne Dume Ruske Federacije i Narodne skupštine Srbije, nakon zvaničnih državnih razgovora odigrati fudbalsku utakmicu, zavisi od toga da li će se srpski parlamentarci ponašati onako kako to inače čine u skupštinskoj sali ili će za ovu priliku, kako su i najavili, demonstrirati slogu.

Srpski poslanici su juče, prema rečima Miloljuba Albijanića (G17 plus), kapitena našeg tima, započeli pripreme, a obećali su dobar fudbal i, dabome, "igru na pobedu". Ipak pojedini srpski "reprezentativci", u šali su izražavali sumnju da neke njihove kolege neće dati sve od sebe u utakmici sa ruskim parlamentarcima, koje će predvoditi predsednik ruske Dume Boris Grizlov.

"Kako radikali da brane golove Rusiji", šalio se poslanik DS-a Milan Stanimirović na račun svog kolege iz SRS-a Zorana Despotovića, koji će na utakmici biti golman. Stanimirović se nada da će biti susreta i sa parlamentarcima drugih država, pre svega, "sa onima iz Evropske unije, e, onda nema straha za naš gol, kolega radikal će tad još bolje braniti". Kapiten Albijanić, međutim, ima poverenja u golmana iz SRS-a, a sam Despotović odlučno odbacuje sve sumnje u njega: "Ja sam sportista i nikad u životu nisam voleo poraze, pogotovo u sportu. Ma, ne znam otkud ta sumnja da ću ja, zato što igramo sa Rusima, propustiti neki gol. Daću sve od sebe da pobedimo. Ipak, ako primim neki gol, nemojte mi prebacivati, već par godina nisam baš aktivan u fudbalu, ali igraću najbolje što mogu – nema protekcije." Despotoviću ne smeta ni što mu je kapiten iz G17 plus: "Nema veze. Ovde nam je cilj isti, da pobedimo na terenu".

Kapiten Albijanić kaže da će ovo biti prijateljska utakmica, "ali puna iznenađenja", a naš tim nosiće dresove kao i državna reprezentacija. Albijanić tvrdi da nije nešto posebno insistirao na dresu sa određenim brojem, ali bi mu nekako odgovaralo "da bude desetka, kao Maradona i Ziko". Albijanić nije hteo da otkrije ko će biti trener, ali ni "strategiju i taktiku, to se čuva u tajnosti". Naš kapiten kaže i da će na terenu biti lekarske ekipe, "u kakvoj smo kondiciji, moraće da budu, ali menjaćemo se – izdržaćemo".

Dejan Rajčić (NS) kaže da je ovo dobra prilika da se pokaže, na drugačiji način, bliskost u saradnji između parlamenata Rusije i Srbije, pogotovo uoči donošenja rešenja za Kosmet. Ipak, i on ističe, da neće biti popusta za Ruse.

Inače, naš tim su sastavljale poslaničke grupe, svaka je predložila svoj spisak igrača, a sudeći po izjavama o kondiciji, svih 27 poslanika iz svih poslaničkih grupa imaće "svoj minut na terenu".

Mada se prijavila za "parlamentarnu reprezentaciju", Svetlana Kitić (SPS), naša proslavljena rukometašica, neće istrčati na teren: "Kad bih ja igrala, verovatno bismo pobedili, a mislim da ne bi trebalo. Drugo, odustala sam i zato da ne stavljam kolege u nezgodan položaj, jer kad bi videli kako igram, pola ih više ne bi zaigralo fudbal".

Ko želi da vidi u kakvoj su nam kondiciji poslanici, može da dođe večeras u 18.00 sati na Marakanu – ulaz je besplatan.

M. Čekerevac

[objavljeno: 18.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.