Francuzi hoće da kupe Orao iz Bijeljine

Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi hoće da kupe "Orao" iz Bijeljine

BANJALUKA - Francuska kompanija "Ventana Aerospace" ozbiljno je zainteresovana za privatizaciju Vazduhoplovnog zavoda "Orao" iz Bijeljine.

Vlada RS je Francuzima, posle razmatranja pisma namere za privatizaciju, dala zeleno svetlo da izvrše analizu stanja i poslovanja bijeljinskog preduzeća u trajanju od najduže 60 dana, pišu Nezavisne.

Razlog tome je, kako se navodi u usvojenom zaključku vlade, priprema ponude kompanije "Ventane Aerospace" za kupovinu državnog kapitala >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << "Orla".

U Vladi RS izbegavaju da govore o detaljima pregovora i izvesnosti privatizacije bijeljinskog zavoda poznatog po izradi delova motora za mlazne avione.

Kako saznajemo, Francuzi su u opticaj ušli pošto je od preuzimanja 49 odsto kapitala "Orla" odustala kanadska kompanija "Pratt & Whitney" s kojom je bijeljinsko preduzeće imalo desetogodišnji ugovor o isporuci delova za motore i turbine za civilne mlazne avione. Kanađani su se posle nenalaženja zajedničkog jezika sa entitetskim resornim ministarstvima, povukli i raskinuli ugovorenu saradnju.

Milan Prica, direktor "Orla", kazao je da nema prepreka za većinsku privatizaciju tog zavoda pošto je ukinuto ranije zakonsko ograničenje o prodaji maksimalno 49 odsto akcija nekadašnjih vojnih fabrika.

"Francusko-austrijska grupacija pokazala je zainteresovanost da postane naš strateški partner i tek sada slede ozbiljniji razgovori o tome. Svaka kompanija koja želi da kupi 'Orao' mora da ispuni uslove kao što je posedovanje kapitala u visini od najmanje 100 miliona evra, zadržavanje svih radnika, investiranje i razvoj poslova u našoj branši", ističe Prica.

"Orao", prema njegovim rečima, dobro posluje i redovno isplaćuje plate za 425 radnika koje obezbeđuje kroz poslovne ugovore sa firmama iz regiona, ponajviše Srbije, Crne Gore i Hrvatske, ali i sa kompanijama sa američkog i azijskog kontinenta.

VZ "Orao" je osnovan 1944. godine u Pančevu kao radionica za opravke avionskih motora, da bi pet godina kasnije bio dislociran u Rajlovac. Nakon posljednjeg rata, zavod je premešten u Bijeljinu, a kasnije je transformisan u akcionarsko društvo sa potpunim vlasništvom RS.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.