Fišer Kam: Jevreji se u Srbiji osećaju sigurno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fišer Kam: Jevreji se u Srbiji osećaju sigurno

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam izjavila je da se Jevreji danas u Srbiji osećaju sigurno, za razliku od drugih zemalja, i ocenila da, iako je bilo pojedinačnih slučajeva, društvo u Srbiji generalno nema antisemitske karakteristike.

"Vlada Srbije je dosta uradila poslednjih godina kada je reč o komemoraciji žrtava Holokausta, sećanju, restituciji, očuvanju logora Staro sajmište, kao i otvaranju Sinagoge u Subotici. Mislim da su Srbija i državljani Srbije uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bili tolerantni po pitanju njihovih sugrađana Jevreja", navela je Fišer Kamova u intervjuu za nedeljnik "Novi magazin".

Podsetila je da se ove godine obeležava desetogodišnjica Terezinske deklaracije kojom su desetine zemalja u Evropi preuzelo odgovornost da Jevrejima vrate njihovu imovinu.

"Nažalost, jedina zemlja koja učestvuje u ovome i koja je ispunila svoje obaveze jeste Srbija. A to je nešto što mi nećemo zaboraviti. Srbija je bila jedina zemlja koja je usvojila Zakon o restituciji i koja ga, što nije manje važno, primenjuje. Za Izrael i Jevreje je veoma važno da se Zakon uspešno primenjuje jer bismo hteli da Srbija drugim zemljama služi kao model", kazala je izraelska ambasadorka.

Upitana očekuje li njena zemlja da Srbija prizna Jerusalim kao glavni grad, ambasadorka je rekla da se nada da će srpska vlada promeniti stav po pitanju Jerusalima.

"To je, naravno, pitanje za Vladu Srbije. Politički odnosi Srbije i Izraela su odlični, a pomenuto pitanje svakako nije pitanje koje definiše naše odnose", rekla je Alona Fišer Kam.

Na pitanje planira li Izrael da prizna Kosovo, kratko je uzvratila:

"Izrael ne priznaje Kosovo".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.