Fini: Italija će prva ratifikovati SSP sa Srbijom

Izvor: Blic, 10.Maj.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fini: Italija će prva ratifikovati SSP sa Srbijom

Predsednik Poslaničkog doma Parlamenta Italije Đanfranko Fini izjavio je danas, u razgovorima sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem, da je italijanski parlament spreman da bude prvi koji će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije. Đanfranko Fini

Fini je dodao da je takva podrška Italije važna na putu Srbije ka EU, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Cvetković je, sa svoje strane, izjavio da su evropska integracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta glavni spoljnopolitički prioriteti Srbije. Premijer je zahvalio na snažnoj podršci koju Italija pruža Srbiji u procesu evrointegracije.

Na sastanku je konstatovano da Srbija i Italija imaju visok stepen ekonomske saradnje i da će se ona dodatno unapređivati što aktivnijim učešćem Italije u regionalnim projektima u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetskog sektora.

Fini se kasnije sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Fini i Tadić su ocenili da su bilateralni odnosi dve zemlje na visokom nivou, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Tadić zahvalio je Finiju na jasnoj podršci Italije evropskim integracijama Srbije.

"Evropa mora da ceni napore Srbije na putu ka EU"

Fini je ranije danas izjavio da je Srbija deo Evrope i da je neophodno da Evropska unija što prezaokruži svoju mapu i u nju uključi i zemlje Zapadnog Balkana.

"Srbija je deo Evrope u geografskom, ali pre svega u kulturološkom smislu, i neophodno je da EU uključenjem balkanskih zemalja što pre zaokruži svoju političku mapu", rekao je Fini posle razgovora sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović.

Italija je uverena da Evropa treba da pošteno oceni napore Srbijena putu ka EU, rekao je italijanski zvaničnik i dodao da Evropa ne sme da "primenjuje dvostruke aršine u odnosu na zemlje koje žele da uđu u Uniju".

On je ukazao i na mogućnost jačanja saradnje Italije i Srbije, koja je već na visokom nivou, kada Srbija postane član EU i rekao da je italijanski parlament spreman da kao prvi u Evropi ratifikuje Sporazum Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju.

"Kada Srbija uđe u EU, mogućnosti za još jaču saradnju Beograda i Rima na polju ekonomije, kulture i politike biće još veće i mislim da će ti odnosi biti među najboljim odnosima dva glavna grada u Evropi", kazao je Fini.

Italijanski zvaničnik je zahvalio Srbiji za odličnu saradnju u borbi na suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala, pre svega usvajanjem novih zakona, ali i aktivnostima policije.

Slavica Đukić-Dejanović je ocenila da 131 godina diplomatskih odnosa dve zemlje treba da bude obaveza za "jačanje i inteziviranje budućih odnosa".

Ona je zahvalila Italiji, italijanskom parlamentu i narodu za podršku Srbiji na putu ka EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.