File: Evropska komisija statusno neutralna po pitanju Kosova

Izvor: Blic, 30.Mar.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Evropska komisija statusno neutralna po pitanju Kosova

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File izjavio je da je Evropska komisija statusno neutralna po pitanju Kosova i da postoji jasna evropska perspektiva i za Srbiju i za Kosovo.

"Saradnja u regionu i odnosi između Srbije i Kosova su veoma važni. Regionalna saradnja je ključ Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ona treba da bude efektivna", rekao je File u izjavi za sajt "Euroaktiv".

Evropski komesar za proširenje je podsetio da je Srbija podnela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahtev za članstvo u EU krajem prošle godine i da Komisija sada čeka zeleno svetlo Evropskog saveta.

On je kazao, da EK u međuvremenu, radi sa kosovskim vlastima na promovisanju njihovih evropskih težnji, jer, prema njegovim mišljenju, "veoma je važno da nijedna zemlja ne bude ostavljena po strani". File je takođe govorio o regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja, ocenivši da je taj skup bio uspešan.

"Prvi put su lideri država pokazali svoju posvećenost da pomognu jedni drugima u ispunjavanju evropskih težnji", dodao je evropski komesar za proširenje.

On je kazao da se na primeru graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, može videti da, ako postoji volja, postoji put za rešenje problema. Govoreći o situaciji u BiH, File je kazao da rešenje nije "čehoslovački model" podele države, istakavši da je međunarodna zajednica istakla potrebu za očuvanjem te zemlje.

"Potrebno je da se BiH pomeri od postdejtonske države u proevropsku eru, i ja se nadam da će izbori koji treba da se održe u oktobru biti korak u tom pravcu", zaključio je File.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.