Fijat uplatio osnivački ulog za Fijat Srbija

Izvor: S media, 29.Dec.2009, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat uplatio osnivački ulog za "Fijat Srbija"

Italijanski Fijat uplatio je 98 miliona evra za osnivački ulog zajedničkog preduzeća sa Vladom Srbije - Fijat automobili Srbija.

Ministarstvo je još u sredu, 23. decembra, ispostavilo nalog za uplatu uloga od 98 miliona evra na račun zajedničkog srpsko-italijanskog preduzeća.

U Beogradu je 23. decembra potpisan Aneks ugovora o zajedničkom ulaganju izmedju Republike Srbije i "Fijata", kojim će kragujevačka "Zastava" suštinski postati deo "Fijat Grupe". >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Ugovor su potpisali potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionlanog razvoja Mladjan Dinkić, potpredsednik "Fijat grupe" Alfredo Altavila i predsednik Upravnog odbora "Fijat automobili Srbija" Djovani de Filipis.



Dinkić: 98 miliona evra od "Fijata" za novi tip auta


Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić izjavio je da će 98 miliona evra od italijanskog "Fijata", koja su danas "legla" na račun zajedničkog društva "Fijat automobili Srbija", biti odmah investirana u pripremu za proizvodnju novog tipa automobila.

"Ovo je veliki dan za Srbiju. Ta uplata znači da novac neće da stoji već će odmah biti upotrebljen za nabavku opreme, renoviranje i pripremu za proizvodnju novog modela", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

On je rekao da je, kako je i bilo najavljeno, "Fijat" je danas uplatio 98 miliona evra na račun zajedničkog društva "Fijat automobili Srbija" kod beogradske Unikredit banke.

Ministar je naveo da će dinammika uplata ostalih investicija biti u skladu sa finansiranjem prvog modela automobila čija je proizvodnja planirana u drugoj polovini 2011. godine.

Upitan o preostalim investicijama "Fijata", Dinkić je rekao da preostaje još 600 miliona evra i taj iznos bi trebalo da stiže u tranšama u narednih godinu i po dana.

Vicepremijer je precizirao da bi proizvodnja novog tipa automobila klase B u kragujevačkim pogonima trebalo da počne u drugoj polovini 2011. godine i to vozilo je namenjeno evropskom tržištu.

Proizvodnja drugog modela klase C trebalo bi da počne nekoliko meseci kasnije i namenjen je američkom tržištu, kazao je Dinkić.

On je napomenuo da će prva investicija biti plasirana u lakirnicu.

Ovom uplatom italijanski proizvodjač automobila je i formalno postao vlasnik kragujevačke fabrike "Zastava automobili".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.