Ferhagen glasa za trgovinski sporazum

Izvor: Blic, 05.Dec.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ferhagen glasa za trgovinski sporazum

Prelazni trgovinski sporazum biće odmrznut u ponedeljak, kada će Holandija na sednici Saveta ministara spoljnih poslova konačno za to dati svoj pristanak. Odbor za spoljnu politiku Holandije dao je precizne instrukcije Maksimu Ferhagenu, holandskom ministru spoljnih poslova, da u Savetu EU u ponedeljak digne ruku za početak primene prelaznog sporazuma sa Srbijom.

Još je neizvesno da li će Holandija ipak dići ruku i za primenu sporazuma o pridruživanju i asocijaciji ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će ratifikaciju SSP usloviti novim pozitivnim izveštajem Serža Bramerca, glavnog haškog tužioca, koji on podnosi Savetu bezbednosti u junu.

- Mi radimo na tome da Srbija bude u ponedeljak obradovana, ali za to nemamo apsolutno nikakve garancije - rekao je za "Blic" Jelko Kacin, evropski izvestilac za Srbiju, kao odgovor na pitanje možemo li očekivati i odmrzavanje SSP.

On je dodao da su to želje Srbije i mnogih država članica EU, ali da li će to tako biti, videćemo u ponedeljak.

- Svi koordiniramo i pokušavamo, svako na svoj način, ali zemlje su suverene i dodatni pritisak je uvek kontraproduktivan, što bi bila i najava da će to biti učinjeno. Onaj ko to ne želi, mogao bi to i da spreči, stoga treba biti strpljiv, realan i produktivan, bez pritisaka - kaže Kacin.

Dok se velika većina zemalja EU suzdržava od toga da zdušno lobira da se u ponedeljak ipak obezbedi konsenzus za odobrenje oba sporazuma, kako se Holandija ne bi iritirala dodatnim pritiscima, predsednik Srbije Boris Tadić poziva svoje ministre da "ne licitiraju rokovima u vezi sa evropskim integracijama". Tadić je naglasio da od holandskog stava zavisi i dalje da li će biti odblokiran prelazni trgovinski sporazum, kao i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Srbija potpisala u proleće prošle godine u Briselu.

Uprkos savetu članicama EU da ne isprobavaju Holandiju unapred, pojedine zemlje, poput Italije, Grčke i Španije, tiho najavljuju da će na sednici Saveta ministara izneti stav da treba učiniti i korak dalje i početi ratifikaciju SSP.

Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen izjavio je da pozitivna ocena glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije "snažno utiče" na stav Holandije. Ferhagen je, međutim, istovremeno, ukazao na neophodnost zadržavanja pritiska Unije na vlasti u Beogradu da sarađuju s Haškim tribunalom, sve dok ne budu uhapšena preostala dvojica optuženih, Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Na poziv Holandije, Bramerc će u ponedeljak na sastanku Saveta ministara EU predočiti ocene iz svog izveštaja Savetu bezbednosti UN i zatim odgovarati na pitanja šefova diplomatije članica Unije. Holandija je jedina zemlja EU koja se do sada protivila deblokiranju prelaznog trgovinskog sporazuma Unije sa Srbijom, postavljajući kao uslov za to "punu saradnju" Beograda s Tribunalom, odnosno hapšenje generala Mladića. Ministar Ferhagen nagovestio je, početkom novembra, tokom rasprave u holandskom parlamentu, da bi vlada u Hagu mogla promeniti taj stav, ako Bramerc pred Savetom bezbednosti oceni da Srbija čini sve što može da pronađe i uhapsi Mladića.

Šef holandske diplomatije Ferhagen dolazi u Beograd 16. decembra kada će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o unapređenju bilateralne saradnje.

Oli Ren optimista

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je u Helsinkiju rekao da je umereni optimista po pitanju odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU.

- U Srbiji se uočava umereni pozitivan razvoj i ovoga puta usuđujem se da budem optimista da bi moglo doći do delimičnog napretka - kaže Ren.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.