Fatić: Delovi platforme LDP nisu u skladu sa Ustavom Srbije

Izvor: Blic, 04.Jul.2014, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fatić: Delovi platforme LDP nisu u skladu sa Ustavom Srbije

Beograd - Koordinator za saradnju sa medijima u Kabinetu predsednika Srbije Vuk Fatić ocenio je danas da u platformi LDP, koju je ta stranka predala predsedniku, ima dosta stvari o kojima se može razgovarati, ali i delova koji "blago rečeno nisu u skladu sa Ustavom Srbije" i o kojima teško može biti reči.

Fatić je u pisanoj izjavi prosleđenoj medijima naveo da je pravo svake političke organizacije, i parlamentarne i vanparlamentarne kao što je to LDP, da predsedniku iznese >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoje viđenje aktuelne situacije i ono što misle da je potrebno da se uradi, ali da ne mora da znači da bilo ko, a pogotovo predsednik, mora da se saglasi sa nečijim stavom.

Pročitajte još Omladina LDP poklonila Nikoliću globus "da se bolje snađe u svetu"

On je naveo da se može razgovarati o potrebi drugačije organizacije javnih preduzeća, o afirmaciji malih i srednjih preduzeća, o reformi Fonda PIO i o još mnogo toga što, kako navodi "i nije proizvod umnog rada kolega iz LDP-a", već nešto na čemu Vlada Srbije odavno radi.

Međutim, članstvo Srbije u NATO, kao što u svom dokumentu predlaže LDP, apsolutno je suprotno Ustavnim odredbama o vojnoj neutralnosti Srbije, rekao je Fatić i dodao da ne razume zašto LDP smatra da bi samo i isključivo ulazak Srbije u NATO predstavljao garanciju trajnog mira na Balkanu.

- Srbija je svakim svojim postupkom u prethodne dve godine pokazala i dokazala da joj je osnovni prioritet stabilizacija prilika u regionu i tako će biti i ubuduće - rekao je Fatić.

On je, komentarišući zahtev LDP da Vojvodina dobije ustavnu autonomiju, naveo da Pokrajina već ima autonomiju koja je priznata Ustavom Srbije.

- Doduše, LDP traži da Vojvodina i svi regioni u Srbiji, imaju pravo, kako kažu, da odlučuju sami za sebe. Šta to znači? Da li to znači federalizaciju Srbije, što bi umnožilo ionako ogromnu državnu administraciju? Ili možda znači da LDP traži stvaranje pretpostavki za dalje komadanje naše zemlje - zapitao je Fatić.

On je istakao da su "to sve opasne stvari kojima se mnogi olako igraju, ne shvatajući moguće posledice, a sve pod firmom davanja suštinske autonomije".

Fatić je zaključio da će svi saradnici predsednika Srbije biti uvek otvoreni za razgovore sa političkim činiocima u našoj zemlji na principima demokratskog dijaloga i poštovanja Ustava i zakona Srbije.

Omladina Liberalno demokratske partije predala je 2. jula predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću globus i platformu te stranke o političkim prioritetima "Okupljanje za Srbiju" kako bi mu, na simboličan način, kako su rekli, "pomogli da se bolje snađe na toj funkciji".

U tom dokumentu navodi se da se "Srbija tri meseca nakon izbora nalazi pred potpunim slomom", zahtevaju se "brzi odgovori na probleme koji postoje u gotovo svakoj oblasti društvenog života" i predlažu rešenja koja bi, prema LDP-u, pomogla da se situacija u Srbiji popravi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Delovi platforme LDP nisu u skladu sa Ustavom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2014

Koordinator za saradnju sa medijima u Kabinetu predsednika Srbije Vuk Fatić ocenio je danas da u platformi LDP, koju je ta stranka predala predsedniku, ima dosta stvari o kojima se može razgovarati, ali i delova koji blago rečeno nisu u skladu sa Ustavom Srbije i o kojima teško može biti reči.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.