Fabrici: Očekujem otvaranje klastera do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2021, 21:32

Fabrici: Očekujem otvaranje klastera do kraja godine

Ove, a ni prethodne godine Srbija nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa Evropskom Unijom. U međuvremenu, desila se pandemija, a desila se i promena metodologije pristupanja Uniji. Kada će proces pridruživanja EU pomeriti sa mrtve tačke i šta očekuje u daljem dijalogu Beograda i Prištine u intervjuu za RTS je govorio odllazeći ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

Mandat ambasadora EU u Srbiji Sema Fabricija došao je do kraja, a na njegovo mesto dolazi Emanuel >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Žofre, koji je trenutno šef Delegacije Evropske unije u Izraelu.

Najnovije istraživanje pokazuje da je za pristupanje Srbije Uniji 54 odsto građana, dok je jedna trećina protiv.

Odlazeći ambasador EU u SrbijiSem Fabrici o natpolovičnoj podršci građana Srbije evrointegracijama koje pokazuju istraživanja kaže da oni veruju da je pristupanje Uniji dobro za njih.

"Meni kao ambasadoru je bilo fascinanatno da budem deo ovog procesa - intenzitet dešavanja, puno strasti i optimizma. Ljudi podržavaju taj projekat i tako mora da se nastavi", dodaje Fabrici.

Kao razlog za stagnaciju u evropskom putu Srbije, gde za godinu i po dana nije otvoreno nijedno poglavlje (klaster), Fabrici vidi u pandemiji kovida kao i promenu metodologije. Smatra da će novi klasteri biti otvoreni, podsećajući da je Beograd za to dobio podstrek na poslednjoj međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

"Na konferenciji u junu vidimo pozitivnu poruku - reforme ponovo kreću, Srbija pojačava dinamiku reformi i da nove klastere treba otvoriti do kraja godine. To je mogućnost, na to se treba fokusirati. Uveren sam da će Srbija do kraja godine krenuti dalje", napominje Fabrici.

Govoreći o kritikama na deo koji se tiču reformi u vladavini prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv organizvanog kriminala i korupcije, Fabrici napominje da su to temeljne, prioritetne stvari.

"Najteže ih je i ostvariti pa je za to potrebno vreme. Nova metodologija proširenja daje mogućnost da se to malo ubrza i olakša jer se kroz klastere se jedonstavnije prati napredak", ukazuje Fabrici i dodaje da je uvreren da će napredak u drugoj polovini godine biti opipljiviji i da će se to videti u izveštaju Komisije.

O dijalogu Beograd – Priština

Fabrici ponavlja da je dijalog sa Prištinom ključni element za pristupanje Srbije Uniji, naglašavajući da Brisel čini sve da on i uspe.

"Poslednja runda dijaloga je možda bila najteža od svih onih težih. Dve strane moraju da mu budu posvećene. Dijalog je ključni element za stabilnost regiona i pristupanje Srbije Uniji. Postoji veliki interes da dijalog uspe, a EU daje sve od sebe da se to i ostvari", ističe Fabrici.

Odgovrajući na kritike da uslovi za pristupanje EU izgledaju kao pokretna meta, Fabrici tvrdi da su uslovi Brisela postojani i da se ne menjaju i da u ovom trenutku u evropskom putu Srbije ima dovoljno jasnoće.

"Zna se o čemu je tu reč - dijalog sa Prištinom, vladavina prava, ekonomske reforme, javne nabavke, subvencije, drvžavna pomoć su stvari na kojima treba raditi. Zemlje članice su na međuvladinoj konferenciji rekle da još nema otvaranja novih klastera, ali da se stvari kreću u pozitivnom smeru", objašnjava Fabrici.

Međustranački dijalog o izbornim uslovima kome posreduju poslanici Evropskog parlamenta, Fabrici ocenjuje kao dobar.

"Očekujem da se na sledećem sastanku u septembru predstave konkretne ideje da bi se došlo do sporazuma oko nekih tačaka", rekao je Fabrici.

Predpristupni fondovi i investicioni paket za železnicu

Govoreći o predpristupnim fondovima od kojih je Srbija dobila milijardu i po evra i još 900 miliona iz drugih izvora, Fabrici napominje da su između ostalog iskorišćena za razvoj malih i srednjih preduzeća, ukidanju rominga u regionu, inovacije, infrastrukturu, zelene tehnologije, digitalnu agendu.

"Tu su i osetljive grupe stanovništva, nezaposlene žene, dugotrajno nezaposleni građani, manjinske zajednice", dodaje Fabrici.

O najavljenom investicionom paketu za obnovu železnice od severa do juga Srbije, Fabrici kao benefit navodi primer da će se od Novog Sada za par sati stizati na drugi kraju zemlje. To će, dodaje, doneti nova radna mesta u manje razvijene krajeve.

Značaj malog Šengena vidi u slobodnom regionalnom protoku robe, ukidanju rominga. "Proces pristupanja umnogome olakšava mogućnost da se Brisel bavi celim prostorom Zapadnog Balkana i da sve bude po evropskim standardima", kaže Fabrici.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.