Euleks se vratio u južnu Mitrovicu, put deblokiran

Izvor: Blic, 06.Mar.2012, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks se vratio u južnu Mitrovicu, put deblokiran

Putevi koji od Zubinog Potoka vode ka Kosovskoj Mitrovici i selu Zupče deblokirani su nakon četiri sata pošto se kolona u kojoj su bila vozila Euleksa vratila u južni deo Kosovske Mitrovice.

Predstavnici Kfora koji su došli na mesto gde su Srbi iz Ibatskog Kolašina blokirali Euleksova vozila, s obrazloženjem da su se, kako su rekli, uputila u policijsku stanicu u Zubinom Potoku, pokušavali su u razgovoru s meštanima da obezbede prolaz Euleksu ali dogovor nije postignut.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Srbi su ponovili da Euleks nije statusno neutralan i da pomaže Albancima da i na severu pokrajine instaliraju svoje institucije.

Građani, koji su se okupili u velikom broju, rekli su i da je to još jedna provokacija pripadnika međunarodnih snaga koji jednostranim akcijama žele da destabilizuju situaciju na severu Kosova.

Srbi koji prate kretanje vozila iz južnog dela Kosovske Mitrovice prema prelazu Brnjak zaustavili su oko podne tri vozila Euleksa koja su se, kako su izjavili, uputila ka policijskoj stanici u Zubinom Potoku.Srbi im nisu dozvolili da prođu, na šta su vojnici Kfora odmah blokirali put Zubin Potok-€Kosovska Mitrovica, u mestu Jagnjenica, kao i put Zupče-Zubin Potok.

Na mestu gde je bila barikada u Zupču okupio se veći broj Srba, a situacija je mirna. Srbi su ranije najavili da će zaustavljati vozila Euleksa za koja sumnjaju da pomažu uspostavljanje kosovskih institucija na severu Kosova.

Sloboda kretanja

Kfor i Euleks traže bezuslovnu slobodu kretanja za misiju EU. Portporol Kfora Uve Novicki izjavio danas da komanda Kfora nije informisana da je na severu Kosova u toku neka veća akcija i da je Kfor zatvorio puteve ka Zubinom Potoku reagujući na zaustavljanje konvoja Euleksa.

"Komanda Kfora nije informisana da je u toku neka veća akcija. Možda je u pitanju da je zaustavljen konvoj Euleksa pa je Kfor potom zatvorio puteve", rekao je Novicki.

Srbi, međutim, traže da vozila Euleksa kao i ranije idu isključivo u koloni sa Kforom i protive se njihovom samostalnom prolasku prema administrativnom prelazu Brnjak. U Zupču gde lokalni meštani razgovaraju sa predstavnicima Kfora i Euleksa to područje nadleće bespilotna letilica.

Povezane vesti: Advokati prvi put posetili Srbe uhapšene kod Gnjilana: Korektan postupak u pritvoru Koha: Kosovski privrednici ušli u Srbiju nakon što je Eštonova intervenisala kod Tadića Panić zatražio od Obame isti tretman Beograda i Prištine Stefanović: Nismo dali Kosovo za kandidaturu Lekari traže od Euleksa da pregledaju uhapšene Srbe

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.