Erdogan osudio zemlje koje su priznale genocid

Izvor: Akter, 25.Apr.2015, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan osudio zemlje koje su priznale genocid

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obrušio se danas na lidere četiri zemlje koje su masovni zločin Otomanskih Turaka nad Jermenima u doba Prvog svetskog rata zvanično okarakterisale kao - genocid.

Erdogan je danas optužio Francusku, Nemačku, Rusiju i Austriju da podržavaju "tvrdnje, konstruisane na osnovu jermenskih laži".

Turski predsednik je čak i Ameriku optužio da je stala na stranu Jermenije, iako se predsednik SAD Barak Obama u svom godišnjem obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << naciji uzdržao od korišćenja termina "genocid".

Lideri ili parlamenti Francuske, Nemačke, Rusije i Austrije nedavno su dali izjave u kojima je ono što su Otomanski Turci uradili Jermenima pre stotinak godina nedvosmisleno opisano kao genocid.

Erdogan je na njihove izjave uzvratio sa: "Oni treba prvo, jedan po jedan, da očiste mrlje sa sopstvenih istorija".

Istoričari procenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno u činu koji se vrlo rasprostranjeno u svetu opisuje kao prvi genocid u 20. veku.

Turska poriče da masovne pogibije Jermena imaju veze sa genocidom.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.