Izvor: B92, 20.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eparhija raško-prizrenska razočarana Tadićem

Gračanica -- Eparhija raško-prizrenska izrazila je čuđenje i razočarenje da prilikom susreta ministra odbrane SCG, Borisa Tadića, i nemačkog ministra odbrane, Petera Štruka, nije pokrenuto pitanje nečovečnog odnosa nemačkog KFOR-a prema Srbima na Kosovu i Metohiji. "Umesto da iznose problem jednog dela građana svoje države, čija bi prava trebalo da zastupa, Tadić je čak pohvalio Bundesver za velike zasluge', ignorišući ponašanje nemačkog KFOR-a u južnoj srpskoj pokrajini", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže se u saopštenju Eparhije.

U saopštenju se navodi da izjava Petera Štruka da će Nemci obezbeđivati Srbe zvuči krajnje ironično, posebno imajući u vidu nedavno uklanjanje punkta u Velikoj Hoči, onemogućavanje povratka Srba u orahovački kraj i obnovu manastira Zočište. "Srbi u Velikoj Hoči takođe su ostali i bez pratnje KFOR-a koji je donedavno pratio njihov autobus na redovnoj liniji do Mitrovice. Srbima je rečeno da će pratnju obezbeđivati UNMIK policija iako je ceo posao prepušten Albancima iz Kosovske policije u koje Srbi nemaju poverenja budući da je ona pod direktnim uticajem onih istih ljudi koji su 1998. godine kidnapovali više od 50 Srba u Orahovcu", kaže se u saopštenju.

Za razliku od drugih sektora KFOR-a u kojima postoji više projekata za povratak, na prostoru nemačkog sektora, kako navodi Eparhija, stiče se utisak da KFOR-u "nije stalo da se Srbi vrate, jer bi to bila dodatna obaveza za nemački kontigent koji treba da se smanji za polovinu do kraja ove godine". "Najnoviji slučaj ubistva dvoje Srba u Lipljanu samo je upozorenje međunarodnim snagama da neblagovremeno uklanjanje kontrolnih punktova KFOR-a i predavanje Srba pod nadležnost profesionalno nesposobne i korumpirane UNMIK i Kosovske policije vodi ka iseljavanju preostalog srpskog stanovništva i direktno ohrabruje albanske ekstremiste da nastave sa etničkim čišćenjem", ističe Eparhija raško-prizrenska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.