Izvor: B92, 06.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekspert: Nezavisnost Kosova je neizbežna

Beč -- Nezavisnost Kosova je neizbežna i osamostaljenje te pokrajine neće imati nikakve posledice po susedne zemlje, izjavio je u ponedeljak u Beču šef Direkcije za bezbednosnu politiku Ministarstva odbrane Austrije Erih Rajter. Rajter je na konferenciji za novinare kazao da bi status Kosova trebalo rešiti pre "gotovo izvesnog" osamostaljenja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom. "Ukoliko se status Kosova ne reši pre otcepljenja Crne Gore zatvaraju se neke od mogućnosti koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo imali u vidu. Zato ne bi trebalo odugovlačiti sa rešavanje pitanja statusa", rekao je on. Prema njegovim rečia nezavisnost Kosova je neizbežna i da to nije ništa "strašno", jer će, ako dođe do stvaranja novih država na tlu Evrope, one sve biti "pod istim krovom".

Upitan da li to ne otvara mogućnost za stvaranje "Velike Albanije", Rajter je rekao da "Velika Albanija" nije nešto čega se treba bojati. Kazao je da ne veruje da će Albanci sa Kosova hteti da se ujedine sa svojim sunarodnicima u siromašnijoj Albaniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.