Ekskurzije će biti izuzete iz javnih nabavki?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2015, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekskurzije će biti izuzete iz javnih nabavki?

Predstavnici turističkih agencija očekuju da do kraja marta bude nađeno rešenje koje će đačke ekskurzije i omladinska putovanja izuzeti iz procesa javnih nabavki.

Kako je za Tanjug izjavio direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić, resorna ministarstva zadužena za ovu problematiku - finansija, prosvete i trgovine, turizma i telekomunikacija, zajedno sa predstavnicima YUTA ovih dana dogovaraju na koji način će taj problem biti rešen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a sledeće nedelje očekuje se konačan ishod.

"Očekujemo da se dobije zvanično mišljenje Ministarstva finansija i Uprave za javne nabavke da se đačke ekskurzije i omladinska putovanja isključe iz procesa javnih nabavki. To mišljenje treba da bude privremeno dok se ne promeni Pravilnik o budžetskim i javnim sredstvima", rekao je Seničić.

On je podsetio da dve i po godine traje problem u vezi sa đačkim i omladinskim putovanjima.

YUTA je inicijativu za izuzimanja ovih turističkih usluga iz javnih nabavki započela krajem 2012. i početkom 2013. godine, a ovih dana bi taj problem trebalo da dobije epilog.

Prema njegovim rečima u proteklom periodu došlo je do smanjenja ovog vida putovanja i realizovano je između 60 i 70 odsto putovanja u odnosu na planiran broj.

U međuvremenu došlo je i do zatvaranja velikog broja hotela i odmarališta koja su se bavila pretežno ovom delatnošću, a napravljen je i manjak u republičkom budžetu zbog neplaćanja poreza.

Seničić je podsetio da je pre novog, postojao i stari zakon o javnim nabavkama, ali je u to vreme, na osnovu mišljenja Uprave za javne nabavke, realizacija đačkih i omladinskih putovanja bila isključena iz procesa javnih nabavki.

"Na žalost ovo je trajalo duže nego što smo očekivali, ali kad god da dođe rešenje dobro će doći kako bi se oporavio ovaj deo turističke industrije", rekao je Seničić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.