Izvor: B92, 20.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eide završio treću posetu Kosovu

Priština -- Kai Eide zahteva veću odgovornost lidera i naglasio da nije zadovoljan napretkom u procesu povratka raseljenih lica.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za procenu standarda na Kosovu je naglasio da želi da vidi napredak u procesu povrataka raseljenih lica i ponovio da politički lideri moraju pokazati veću odgovornost. Eide je kazao da je zadovoljan činjenicom da premijer Kosova i ministri u njegovoj vladi ovih dana posećuju srpske sredine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ohrabruju Srbe da se vrate svojim kućama.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Slaviša Petković, kaže da je sa Eideom, razgovarao o mogućnosti ubrzanja povratka raseljenih lica na Kosovo: "Najveći deo vremena smo proveli u razgovoru kako da se pospeši proces povratka, kako da se uključe sve zainteresovane strane. Ne samo zato što je to standard, već i zato što je to ljudsko pravo. Složili smo se da još ima dosta toga da se uradi, što je normalno. Složili smo se oko ekonomije i privrede, da sve to utiče na povratak, složili smo se da je bezbednost bolja, ali da nije popravljena sto posto".

Kai Eide je u petak završio svoju treću posetu Kosovu, a nakon Prištine on u ponedeljak dolazi u Beograd, gde će, kako je najavilo Ministarstvo inostranih poslova, razgovarati sa šefom diplomatije SCG Vukom Draškovićem.

Očekuje se da će Eide svoj izveštaj o ispunjenosti standarda na Kosovu dovršiti krajem septrembra i predati ga Kofiju Ananu i Savetu Bezbednosti UN. Mnogi smatraju da će taj izveštaj indirektno odrediti dalji tok zbivanja oko Kosova, odnosno, dati smernice da li ima osnova da uskoro bude pokrenut dijalog o budućem statusu Kosova.

Kosumi: Nezavisnost- proces koji je u toku

Nezavisnost Kosova je proces koji je već u toku, izjavio je kosovski premijer Bajram Kosumi. On je u intervjuu za Radio Slobdna Evropa rekao da će o nezavisnosti pregovarati narod Kosova i međarodna zejednica.

Govoreći o projektu decentralizacije, Kosumi je rekao da je vlada u Prištini protiv nastojanja nekih srpskih političara u Beogradu i na Kosovu da se stvaraju etnički čiste opštine sa Srbima. "Ova tendencija bi produžila proces enklavizacije i dezintegracije Srba na Kosovu. Ono što smo mi uradili suprotno je tome, stvorili smo multietniče opštine gde će zajedno živeti Srbi i Albanci", rekao je Kosumi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.