Izvor: B92, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eide: Kosovu potreban veći napredak

London -- Kai Eide smatra da je Kosovu potreban "dodatni napredak" kako bi krajem godine počeli pregovori o budućem statusu.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za standarde dodao je da je "razočaran" sadašnjom situacijom. U ekskluzivnom intervjuu koji je objavila medijska organizacija sa sedištem u Cirihu ISN, Eide je rekao da je razočaran onim što je video na Kosovu u poslednjih nekoliko nedelja.

Iskreno, voleo bih da sam video da je više učinjeno i više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političke zrelosti lidera na Kosovu", rekao je Eide i dodao da je izuzetno zabrinut zbog toga što se "odugovlači" povratak uglavnom srpskih izbeglica na Kosovo.

Osnovno pitanje jeste da se stvori političko okruženje koje bi vodilo značajnijem povratku. Ne mislim da to na Kosovu postoji, rekao je Eide novinaru Timu Džudi. "Nema sumnje da ima napretka, postoji pravni okvir i na tome se dosta uradilo. Ali, uopšteno gledajući, mogli su da urade mnogo više. Pre svega u stvaranju potrebne političke klime, trebalo je i moglo je da se uradi više".

Eide je dodao da bi voleo da vidi veće angažovanje međunardne zajednice u vezi sa kosovskim pitanjem, ali kako je rekao, budući da su dešavanja na međunarodnom planu "složena", teško je stalno biti posvećen tom pitanju.

Eide nije želeo da govori o tome koje će preporuke izneti pred Savetom bezbednosti, rekavši da će prvo o tome obavestiti generalnog sekretara UN Kofija Anana. Eide će svoj izveštaj predstaviti pred Savetom bezbednosti UN u septembru, ali to telo nije u obavezi da postupa po njegovim preporukama.

Čović Eide će biti objektivan

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je da je siguran da će specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija Kaj Eide u prvom delu svog izveštaja staviti da je nezadovoljan trenutnom situacijom na Kosovu.

"To je važan deo izveštaja, ali će drugi i treći deo biti još važniji. Drugi je predlog mera, a treći je vezan za zaključke i implementaciju standarda", rekao je Čović.

On je dodao da očekuje da će Eide biti objektivan u delu izveštaja koji se odnosi na opis stanja na Kosovu.

Čović je naveo da je zadovoljan izjavama Eidea, ali da ga je "vreme naučilo da bude oprezan kada je Kosovo i Metohija u pitanju i da bude još oprezniji kada su političari koji se bave Kosovom i Metohijom u pitanju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.