EU za podsticanje procesa integracije Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2009, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU za podsticanje procesa integracije Zapadnog Balkana

BRISEL- Zemlje zapadnog Balkana moraju da savladaju još neke prepreke, dok su sve članice EU shvatile da treba da podstiču taj proces integracija, ocenio je ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt danas u Briselu, posle sastanka šefova diplomatija zemalja Unije .

Ministar Bilt, čija zemlja predsedava EU, takođe je naglasio da "to sve zemlje EU tako vide".

Iako se pred današnji sastanak šefova diplomatija najavljivalo da zapadni Balkan neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na dnevnom redu, ispostavilo se da je ovaj region u velikoj meri bio je zastupljen na zasedanju Saveta ministara.

Komesar za proširenje Oli Ren je izrazio zadovoljstvo što će krajem godine biti ukinite vize građanima Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Na jesen, kako je objasnio, predstoji još puno posla EU u tom regionu.

Ren je izrazio nadu da će svađe u ovom području- navodeći posebno hrvatsko-slovenački granični spor, kao i makedonsko-grčku raspravu oko imena države- biti rešene bilateralno.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger je na današnjem sastanku EU insistirao na perspektivi pristupanja zemalja zapadnog Balkana EU. On je rekao da treba, nakon analize prošlih izbora u Albaniji, izraditi i analizu zahteva za članstvo te zemlje.

Špindeleger je kazao da su mnoge zemlje, pored Austrije, zatražile jasnu perspektivu za zemlje zapadnog Balkana. Pre svega mora biti obnovljen pregovarački proces sa Hrvatskom, smatra on dodajući da se ne sme stvoriti utisak da se "mostovi dižu ispred nosa Zagreba".

Šef austrijske diplomatije je izrazio optimizam da će Island i Hrvatska u isto vreme pristupiti EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.