EU uvodi nove sankcije protiv Sirije

Izvor: Vostok.rs, 15.Maj.2012, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uvodi nove sankcije protiv Sirije

15.05.2012. -

O tome su se dogovorili šefovi diplomatija 27 zemalja EU na sastankuu Briselu. Ruski eksperti koje je anketirao glas Rusije smatraju takav prilaz rešavanju sirijske krize neproduktivnim.

To je već 15. paket sankcija usmeren protiv sirijskih vlasti. Ovog puta reč je o uključivanju u crni spisak dve sirijske kompanije i trojice biznismena. Njihova imena se ne navode, ali ukazuje se da su oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << učestvovali u finansiranju režima aktualnog predsednika Bašara Asada.

Na taj način trenutno se sankcije tiču 128 osoba, uključujući samog Asada, članove njegove porodice, sirijske činovnike i biznismene. Svima je zabranjen ulazak u Evropu, njihovi računi u bankama su zamrznuti. Evropskom biznisu takođe su zabranjeni kontakti sa 43 sirijske kompanije. Ranije je EU uvela zabranu trgovine oružjem, naftom i naftnim derivatima sa Damaskom.

Šef diplomatije EU Ketrin Ešton je izjavila da EU nastavlja da primenjuje instrument sankcija protiv rukovodstva Sirije dok ne budu prekinute repsresije protiv civila. Takve mere su malo efikasne, ističe analitičar Sankt-Peterburškog centra za proučavanje savremenog Bliskog Istoka Gumer Isajev.

Jasno je da su sankcije prilično ograničene, one se ne tiču širokog spektra delatnosti država. One su usmerene protiv konkretnih osoba. To što će članovima Asadove porodice biti zabranjeno da dolaze u Evropu ili da troše tamo sredstva, oni će to preživeti.

U Siriji duže od godinu dana ne prestaju antivladini protesti. Svake godine stižu saopštenja o pogibiji ljudi, kako civila, tako i saradnika bezbednosnih struktura. Trenutno u zemlji deluje krhko primirje između naoružane opozicije Sirijske slobodne armije i vladinih trupa.

Evropske sankcije do danas nisu pomogle da se situacija poboljša. I sasvim je očigledno da je takvim merama nemoguće rešiti sirijsku krizu, govori stariji naučni saradnik Instituta za Istok RAN Boris Dolgov.

Pošto su ove mere usmerene pre svega protiv ekonomije Sirije, a to znači protiv interesa većine sirijskih građana. Zato ove mere nikako ne mogu da se nazovu pozitivnim i umerenim na demokratizaciju Sirije. Ovde se vidi ista tendencija koja je označena od pojave sirijske krize. Tendenciaj od strane EU da po svaku cenu svrgne režim Bašara Asada.

Rusija se čvrsto pridržava stava da spoljno mešanje u stvari Sirije nije dopustivo. Krizu može da reši samo sam sirijski narod preko referenduma, parlamentarnih i predsedničkih izbora, formiranja novih stranaka i njihovog učešća na političkoj sceni zemlje. Samo takve metode mogu da se smatraju adekvatnim i demokratskim. Samo tako se može rešiti sirijska kriza, uvereni su ruski eksperti.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.