Izvor: B92, 10.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uplatila 40 miliona evra, očekuje se još 90

Brisel -- EU je već uplatila 40 miliona evra pomoći Srbiji, a još dve tranše od po 45 miliona evra će ubrzanim postupkom dostaviti Srbiji iz odobrene makroekonomske pomoći. Cilj te finansijske pomoći je da se vlastima u Beogradu pomogne da istraju u bitki protiv organizovanog kriminala i protivnika demokratije i zbližavanja s Evropom, koji su bili saučesnici u ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića. Jedan zvaničnik Evropske komisije u Briselu u četvrtak je saopštio da odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o toj i mogućoj dodatnoj podršci Srbiji, u ponedeljak u Luksemburgu treba da usvoje šefovi diplomatija Evropske unije.

Funkcioner Evorpske komisije je objasnio da će ministri EU to temeljno razmotriti i dodao da bi Evropska unija mogla dati dodatna sredstva za podršku srpskim vlastima, čim se dobiju i procene Međunarodnog monetarnog fonda o gubicima u potencijalnim investicijama i privrednoj aktivnosti, izazvanim dramatičnom situacijom posle ubistva Đinđića.

Neka ministarstva u srpskoj vladi su dala procenu da bi za ukupne vanredne potrebe slamanja organizovanog kriminala i političkog ekstremizma, kao i za podmirenje ekonomskih gubitaka, budžet Srbije trebalo dodatno popuniti sa oko 400 miliona evra. Izvori u Briselu su rekli da je EU spremna da u tu svrhu razmotri i pružanje stručne i materijalne podrške srpskim vlastima, ali su objasnili da to ne može učiniti Evropska komisija, već pojedinačne zemlje EU, posebno one koje imaju velikog iskustva u bitki protiv organizovanog kriminala i političkog ekstremizma i terorizma. Svi zvaničnici Evropske unije i zemalja članica su istakli rešenost da se vlastima u Beogradu brzo i odlučno pomogne u slamanju organizovanog kriminala i omogući snažno zbližavanje sa evropskom petnaestoricom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.